intervju Bariša Čolak

Bez mogućnosti provedbe izbora BiH će upasti u krizu

19.04.2018.
u 07:00

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak u intervjuu za Večernji list govori o zadnjim rokovima za izmjene Izbornog zakona u BiH te krizi koju može izazvati nemogućnost provedbe izbora koji se održavaju u listopadu ove godine. Čolak se osvrnuo na rad Doma naroda BiH u ovom mandatu, ističući kako nije zadovoljan učinjenim, te kazao svoje mišljenje o mogućnosti ponovnih ratnih sukoba u BiH.

Hoće li moći biti sastavljena vlast ako ostane status quo glede izmjena Izbornog zakona, a sve vodi k tome da do izmjena, makar za koje se zalaže HNS, neće doći?

- U tom slučaju apsolutno nije moguće provesti izborne rezultate ako se ne promijeni Izborni zakon, jer nemamo dvije bitne odredbe u Izbornom zakonu temeljem kojih se vrši popuna u Domu naroda PS FBiH. Taj problem se mora riješiti ako želimo formirati Dom naroda Parlamenta FBiH, a time i izvršnu vlast u Federaciji, jer je Dom naroda FBiH vrlo bitan kod formiranja izvršne vlasti u FBiH, mislim na predsjednika i dopredsjednike FBiH, naravno i Vladu FBiH. Također, bez federalnog Doma naroda nema ni Doma naroda na državnoj razini, a ta razina bez tog tijela ne može funkcionirati. Uzalud i Vijeće ministara i Zastupnički dom, koji se bira na neposrednim izborima, ako nema Doma naroda. Sve to nas, po mom sudu, uvodi u jednu duboku i tešku krizu, zato bi bilo potrebno, što je moguće prije, a najkasnije do raspisivanja izbora, promijeniti Izborni zakon.

Međutim, vidljivo je da ništa ne vodi k tome?

- U pravu ste. Sve je manje vremena. Naši partneri u vlasti, prije svega bošnjačke stranke, vrlo otvoreno kažu kako priželjkuju da to netko drugi uradi umjesto nas, čija je to zadaća. Pozivaju se na međunarodnu zajednicu i još neke aktere. Štoviše, govore da je Izborni zakon moguće promijeniti i u rujnu, što je apsurdno. Izborna pravila se u zemljama EU-a ne mijenjaju u izbornoj godini, a mi smo taj rok produljili do raspisivanja izbora. Naime, do trenutka raspisivanja izbora moramo znati precizno pravila njihove provedbe. Po prvi put u ovoj postdaytonskoj BiH mi se nalazimo u jednoj ovakvoj situaciji. Svjesni smo činjenice da je međunarodna zajednica vrlo često intervenirala, nažalost, većina tih intervencija dovodi do ovakvih stanja, da Ustavni sud mora utvrđivati neustavnost takvih odluka. Međutim, očekivati intervenciju međunarodne zajednice u izmjenama Izbornog zakona, a u isto vrijeme željeti biti ozbiljan kandidat za EU, ne ide jedno s drugim...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?