dobri rezultati

Bh. građevinari u Albaniji, RH, Njemačkoj, Keniji... zaradili oko 100 mill. KM

radnici
17.01.2016.
u 07:30

Veći dio, oko 70 posto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a ostalih 30 posto na objekte visokogradnje, kaže Hodžić

Pokazatelji poslovanja bh. građevinarstva u 2015. su pozitivni, pogotovo kada je riječ o realizaciji radova u inozemstvu koja je iznosila oko 100 milijuna KM, što je za 7,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Gospodarske komore FBiH. Tajnica za građevinarstvo GK FBiH Dženana Hodžić izjavila je da su bh. tvrtke najveći dio posla realizirale u zemljama Europe. - Oko 40 posto radova odnosilo se na Albaniju, zatim slijede Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska, itd. Što se tiče afričkog tržišta, najviše posla je obavljeno u Keniji i Alžiru, dodala je Hodžić. Veći dio, oko 70 posto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a preostalih 30 posto na objekte visokogradnje. Hodžić je kazala da je na domaćem tržištu također nastavljen trend većinskog udjela građevinara u realizaciji projekata niskogradnje, što je bilo za očekivati, jer se najveće vrijednosti investicija odvijaju na projektima autoceste koridora Vc. U prošloj godini je došlo i do oporavka visokogradnje, odnosno njezinog blagog rasta u ukupno realiziranim radovima. Stanje u građevinskom sektoru, kako je dodala Hodžić, u velikoj mjeri ovisi o ukupnom političkom ambijentu i poslovnom okruženja. Na razvoj građevinarstva, pa time i ukupni ekonomski rast, izravno utječu investicije, zaduženja, mogućnosti bankarskih kreditiranja i provođenje Reformske agende.

- U situacijama neizvjesne realizacije projekata građevinari se susreću s problemom održavanja kontinuiteta zapošljavanja radnika koji mogu odabrati da napuste tvrtku i tako ugroze njezinu konkurentnost s gledišta stručnih kadrova, a s druge strane s problemom održavanja i otplaćivanja mehanizacije i opreme koja stoji neiskorištena – dodala je Hodžić. Posebno je naglasila važnost očuvanja referencija u građevinarstvu te ukazala na probleme s kojima se građevinari suočavaju u tom smislu. U domeni niskogradnje, značajniji izvjesni projekti u FBiH su izgradnja dionice Počitelj - Međugorje, koja uključuje i izgradnju najdužeg mosta u FBiH i nastavak izgradnje autoceste od Zenice prema Žepču i Doboju. Kada je riječ o visokogradnji, značajan i izvjestan projekt u 2016. je izgradnja HC Vranduk i turističkog kompleksa Hadžići.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?