sastanak

Bh. parlamentarci s Predom o Rezoluciji EP-a o BiH

kolegij
27.01.2017.
u 14:45

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas s izvjestiteljem Europskog parlamenta (EP) za BiH Cristianom Danom Predom o pripremi Rezolucije Europskog parlamenta koja bi trebala biti usvojena polovinom idućeg mjeseca.

Preda je rukovodstvu domova uručio pregled dosad uloženih amandmana na Nacrt izvještaja o Izvještaju Komisije o BiH za 2016. godinu ističući da će oni biti usuglašeni do plenarne sjednice Europskog parlamenta kao i da će o amandmanima biti moguće raspravljati i na sjednici koja se očekuje 15. veljače.

Članovi kolegija domova pohvalili su rad na izradi Nacrta izvještaja te upozorili da bi olako usvajanje nekih amandmana moglo pogrešno prikazati stanje u BiH i narušiti političku stabilnost, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) pozvao je europske parlamentarce da učine sve da bi rezolucija bila odraz stvarnog stanja te da bi se izbjegla svojevrsna lobiranja na osnovu kojih bi finalni tekst bio nešto što odgovara pojedinim, a ne svim stranama u BiH.

Ukazao je na nejasnoće i probleme koje mogu izazvati amandmani u kojima se govori o federalizmu, a da pri tome puno značenje tog pojma nije pojašnjeno.

Predsjedatelj Doma naroda Safet Softić (SDA) smatra da je potrebno da se na pravi način te u stvarnom, a ne prenaglašenom obimu govori o pitanju radikalizacije i terorizma da bi eventualni dijelovi rezolucije koji govore o ovim problemima bili utemeljeni na činjenicama.

On je također dodao da će Parlamentarna skupština BiH činiti sve da što prije riješi pitanje implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava kao i konačno razriješe problemi u vezi s izborima u Mostaru.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Bariša Čolak (HDZBiH) istaknuo je da nitko ne dovodi u pitanje potrebu fokusiranja na socijalno-ekonomske reforme, međutim, istovremeno je važno sistematski otkloniti krupna politička razilaženja o presudi „Sejdić i Finci protiv BiH“, izbornom zakonu kao i izboru delegata u federalni Dom naroda.

Apostrofirao je i potrebu da se naglasi nužnost reforme u oblasti pravosuđa, prije svega Visokom sudskom i tužiteljskog vijeću kao i Tužiteljstvu zbog čega se sporo procesuiraju ratni zločini.

Govoreći o načinu na koji strane u BiH vide prioritete i reformske procese, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić (SDS) kazao je da je dobro da razlike ne postoje kada se ocjenjuje da nema stvarne i institucionalne borbe protiv korupcije.

Ukazao je i na problem nepoštivanja slobode medija u BiH i ozbiljnost problema s kojima se susreću i javni i komercijalni informativni sistemi te je iznio ocjenu da se svjesno proizvode krize kroz insistiranje na prošlosti, borbama oko datuma umjesto da se bavi stvarnim životnim problemima građana.

Izvjestitelj Preda pojasnio je mehanizam u okviru kojeg se dolazi do konačnih ocjena u Europskom parlamentu, dodajući da se stavovi utvrđuju na osnovu kompromisa i stav o BiH predstavljat će rezultat uvažavanja mišljenja većine zemalja članica Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije