Čović:

BiH 15. veljače u Bruxellesu predaje zahtjev za članstvo

Čović
Foto: Agencija
26.01.2016.
u 14:20

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao kako je BiH dobila termin predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače u Bruxellesu od strane predsjedatelja Europske unije u ovih šest mjeseci, predstavnika Nizozemske.

Dodao je da će predaja zahtjeva biti i uz prisutnost visoke predstavnice EU za sigurnost i vanjsku politiku Federice Mogherini i komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn "da bi se dala jedna posebna dimenzija tom činu".

- Držim da nakon razgovora i pojašnjenja možemo kazati da smo bili spremni da to uradimo i u ovom tjednu kako smo i obećavali, do kraja ovog mjeseca, i s aspekta mehanizma koordinacije i svega drugog što je stajalo ispred nas u našim konkretnim dogovorima - naveo je Čović.

Pojasnio je da "predajom zahtjeva za članstvo, u biti ništa drugo ne iskazujemo nego našu opredjeljenost kao uređenog društva da želimo otvoriti procese razgovora sa EU i priključiti se njihovim sustavima, ništa više od toga".

- Nakon tog čina dobit ćemo odgovor, dobit ćemo određeno mišljenje, precizno, o tom našem zahtjevu koje će pratiti jako mnogo pitanja na kojima ćemo trebati raditi i odgovoriti partnerima. Vjerovatno je onda sasvim realna mogućnost da početkom iduće godine dobijemo i kandidatski status ako budemo dalje radili ovakvom dinamikom - kazao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?