Institucije u BiH užurbano se pripremaju za popunjavanje upitnika EU

BiH će morati odgovoriti i o količini oružja, zatvorenicima...

10.11.2016.
u 07:00

Agencija za statistiku BiH, kao tvorac službene bh. statistike, organizira niz aktivnosti u cilju pomoći statističkim i drugim bh. institucijama da se razmjenom iskustava s kolegama iz susjedstva što kvalitetnije pripreme za popunjavanje upitnika za članstvo BiH u EU, piše Večernji list BiH.

Važnost službene statistike

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sustavom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU. Europska komisija dostavit će upitnik institucijama u BiH do 9. prosinca. Iz tog razloga Agencija za statistiku već je počela pripreme održavanjem radno-konzultativnog sastanka s predstavnicima institucionalnih korisnika podataka službene bh. statistike o temi “Regionalni razvoj i zajedničke investicije”. Cilj sastanka bio je da se predstavnici relevantnih bh. institucija pripreme za zajednički nastup i sudjelovanje na okruglom stolu “Regionalne investicije i ekonomski razvoj” koji će biti održan idućeg tjedna u Beogradu u organizaciji Agencije za statistiku BiH i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, a u suradnji sa Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024.” i Europskog pokreta u Srbiji. Službena bh. statistika ima značajnu i višestruku ulogu u ovom kompleksnom zadatku zbog toga što će se službeni statistički podaci koristiti, osim u poglavlju 18 upitnika EU, koje se u cijelosti odnosi na službenu bh. statistiku, i u drugim oblastima za koje su nadležne i druge bh. institucije. Broj pitanja u upitniku razlikuje se od države do države te je u slučaju Hrvatske upitnik sadržavao 4560, Makedonije 4666, Albanije 2280, Crne Gore 2178, te Srbije 2483 pitanja. Prema nekim procjenama, BiH očekuje blizu četiri tisuće pitanja, a ona se odnose na 34 segmenta, od kojih na dva ne treba odgovarati, ali će trebati dati odgovore o slobodnom kretanju radnika, pravu osnivanja poduzeća i slobode pružanja usluga, slobodnom kretanje kapitala, javnim nabavama, pravu intelektualne svojine, financijskim uslugama, društvu i medijima, poljoprivredi i ruralnom razvoju, sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, ribarstvu, prometnoj politici, energetici, oporezivanju, ekonomskoj i monetarnoj politici, statistici, pravosuđu, obrazovanju i kulturi... Nedavno objavljeni rezultati popisa bit će itekako bitan segment odgovora BiH. Tako će europske institucije saznati koliko BiH ima stanovnika, zgrada, u kakvim kućanstvima građani žive, koliko njih posjeduje stan, kuću ili druge objekte. Također, morat ćemo odgovoriti na pitanje o tome koliko posjedujemo oružja, kakvo je stanje kriminaliteta te stanje kazneno-popravnih institucija i broj zatvorenika.

Potrebno je uskladiti podatke

EU zanima i s koliko godina djeca kreću u školu i koliko moramo imati godina kako bismo polagali vozački ispit. U segmentu telekomunikacija, zanima ih broj pretplatnika mobilne i fiksne telefone, koliki je odnos zaposlenih žena i muškaraca, koliki su poticaji za grla stoke ili vinograde...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije