Istraživanje SZO-a o ovisnosti o pušenju

BiH na desetom mjestu u svijetu po broju pušača, na vrhu svjetske liste Crnogorci

A man drinks beer while smoking a cigarette at the Goiritxu bar in Guernica December 25, 2010. A tough new law expected to pass the Spanish Senate on January 2, 2011 will prohibit smoking in bars as well as playgrounds, schools and hospitals. REUTERS/Vinc
03.06.2016.
u 07:00

Istraživanja pokazuju da građani BiH svakodnevno konzumiraju cigarete u vrijednosti blizu četiri milijuna KM

Kao i u slučaju alkohola, zemlje u istočnom dijelu Europe prednjače i u potrošnji cigareta, navodi britanski Telegraph. Bosna i Hercegovina nalazi se na 10. mjestu na listi zemalja u kojima se, u odnosu na broj odraslih stanovnika, u prosjeku godišnje konzumira najviše cigareta. Na prvom mjestu nalazi se Crna Gora, a slijede: Bjelorusija, Libanon, Makedonija, Rusija, Slovenija, Belgija, Luksemburg i Kina.

Više od 40% pušači

U Crnoj Gori odrasla osoba godišnje u prosjeku konzumira 4124 cigarete. Telegraph navodi da stanovnici Gvineje mogu biti ponosni jer ova zemlja zauzima posljednje mjesto na listi koju je sastavila Svjetska zdravstvena organizacija. Zemlje Pacifika nalaze se na samom dnu liste i njihovo stanovništvo, u usporedbi s ostalim zemljama svijeta, konzumira najmanje cigareta. Zemlje u kojima se, po ovoj listi, najmanje puši su: Gvineja, Solomonski Otoci, Kiribati, Ruanda, Samoa, Demokratska Republika Kongo, Vanuatskij, Surinam, Malavi i Tonga.

Istraživanja pokazuju da građani BiH svakodnevno konzumiraju cigarete u vrijednosti blizu četiri milijuna KM. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 40 posto punoljetnog stanovništva u Bosni i Hercegovini su pušači. Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu, BiH se nalazi u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu. Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da u ovom bh. entitetu cigarete konzumira skoro polovina odraslog stanovništva, od čega svako drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Skoro 20 posto svjetske populacije konzumira cigarete, uključujući oko 800 milijuna muškaraca i 200 milijuna žena. Procjenjuje se da godišnje umire oko 600.000 pasivnih pušača, a od ovog broja 75 posto su žene i djeca.

Potrošnja alkohola

Koliki je problem ovisnosti u BiH, govore i podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz 2015. godine - 28,8 posto stanovnika u BiH konzumira alkohol, koji je jedan od mogućih uzroka vodećih bolesti stanovništva BiH u 2014. godini, Posebno zabrinjava činjenica da je u FBiH 61 posto mladih potvrdilo konzumiranje alkohola tijekom života, od toga 71 posto dječaka i 53 posto djevojčica; pri čemu 50 posto mladih ljudi najčešće konzumira pivo, skoro 30 posto njih konzumira vino, a 20 posto žestoka alkoholna pića. Ako pogledamo zadnja izvješća Svjetske zdravstvene organizacije koja je u Genovi 11. veljače objavila rezultate istraživanja konzumacije alkohola po državama svijeta, doznaje se da se u BiH po glavi stanovnika popije 9,6 litara alkohola. Istraživanje SZO-a pokazalo je da na prostoru Balkana, u prosjeku, najmanje piju Bosanci i Hercegovci, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci. Stanovnici Srbije u prosjeku godišnje popiju više od 12,5 litara. Odmah iza su Hrvati koji godišnje popiju od 10 do 12,4 litra alkohola i alkoholnih pića. Prema navodima SZO-a, u BiH najviše se konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto).•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije