Događaji koji su obilježili 2015.

Bila je to za BiH turbulentna, dakle, normalna godina

31.12.2015.
u 07:00

Za korjenite ustavne promjene još nema političke volje, valjda će iduća godina biti bolja. U 2015. godinu ušli smo iščekujući dogovor o uspostavi vlasti na svim razinama i konačnu deblokadu europskog 
puta zemlje

Iza nas je još jedna u nizu turbulentnih godina. Uostalom, teško da bi se netko mogao sjetiti neke koja nije bila takva. Opet smo svjedočili političkim previranjima, obljetnicama značajnih događaja, tragedijama, sigurnosnim izazovima i socijalnim problemima, ali i nekim ljepšim događajima, poput posjeta Svetog Oca ili uspjeha mladih bh. sportaša, piše Večernji list BiH.

U 2015. godinu ušli smo iščekujući dogovor o uspostavi vlasti na svim razinama i konačnu deblokadu europskog puta zemlje. Nakon tri mjeseca vlast je i uspostavljena, ali je, barem kada je Federacija u pitanju, bilo jasno da koalicija SDA - HDZ - DF neće poživjeti dugo. Iz jedne krize smo upadali u drugu sve dok se nije dogodila rekonstrukcija vlasti, i to tako što je SBB zamijenio DF. Stabilizacija vlasti donijela je i deblokadu europskog puta i konačno ubrzanje reformi koje su u međuvremenu uobličene u Reformsku agendu. Riječ je o svojevrsnom popisu obveza koje BiH treba provesti želi li da novi pristup EU rezultira bržom integracijom u tu prestižnu asocijaciju.

Odjednom je "agenda" postala najpopularnija riječ u bh. medijima, a o tom paketu proeuropskih reformi pričaju i oni koji nisu ni pročitali što je sve u njemu. Zato je i usvajanje reformskih zakona o radu i državnoj službi diglo mnogo prašine, a prijetilo se čak i socijalnim nemirima. Do toga nije došlo, ali smo zato svjedočili nemirima na godišnjici obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

Odnosi BiH i Srbije već dugo su obilježeni toplim i hladnim fazama koje se smjenjuju, a napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima zaprijetio je za duže vrijeme zalediti relacije između Sarajeva i Beograda. Srećom, do toga nije došlo, ponajviše zahvaljujući državničkom ponašanju premijera Vučića i članova Predsjedništva BiH.

Destabilizaciji unutarnjih prilika u BiH najviše su doprinijeli teroristički napadi u Zvorniku i Rajlovcu, ali i rastući utjecaj radikalnih islamista u zemlji.

Država se pokušala izboriti i s vrbovanjem mladih ljudi za odlazak na sirijsko ratište, a podignuto je i nekoliko optužnica protiv potencijalnih terorista koji su planirali krvave napade. Nažalost, u slučaju Zvornika i Rajlovca reakcija je došla prekasno.

Politički sukobi također nisu doprinosili relaksaciji odnosa u BiH. Posebno su oštri bili sukobi dvaju političkih tabora u Republici Srpskoj, ali ni ova godina nije prošla bez tenzija na relaciji Sarajevo - Banja Luka.

Najave referenduma o bh. pravosuđu u RS-u, prekid suradnje MUP-a RS sa SIPA-om, odluka o neustavnosti Dana RS-a, samo su neki od događaja koji su podgrijavali ionako užareno ozračje.

Bilo je trenutaka kada su politički i međunacionalni sukobi morali utihnuti jer su nas pogađale ljudske tragedije. Pogibije rudara, djece ili nedavna smrt četvero studenata kod Mostara, potresli su cijelu zemlju i ujedinili nas u žalosti. Jednako kao što su nas radovali uspjesi mladih sportaša.

Zahvaljujući Amelu Tuki BiH je došla do prvog odličja na svjetskom atletskom prvenstvu, ali i do prve pobjede na nekom od mitinga prestižne Dijamantne lige. Još veće iznenađenje, prava sportska senzacija, bilo je osvajanje naslova europskih prvaka mlade košarkaške reprezentacije BiH. Mnogo manje uspjeha imali su nogometni reprezentativci koji se nisu uspjeli plasirati na Europsko prvenstvo koje se 2016. održava u Francuskoj.

Dolazak pape Franje u BiH svakako je najpozitivniji događaj koji ćemo pamtiti iz 2015. godine. U danima koji su prethodili Papinu pohodu, kao i nekoliko tjedana nakon toga, BiH je, čini se, istinski živjela s porukama dobra koje je uputio Sveti Otac iz Sarajeva.

Nažalost, Papini apeli da se mladima stvori perspektiva za ostanak u ovoj zemlji još nisu dali rezultate pa je trend odlazaka mladih, a posebno Hrvata, u potrazi za sigurnijom egzistencijom, nastavljen.

Mnogi se slažu u ocjeni kako bez ustavnih promjena neće biti moguće stvoriti ni mnogo bolje ekonomsko i socijalno okruženje. Dvadeseta obljetnica Daytonskog sporazuma pokazala je kako za takve, korjenite ustavne promjene još nema dovoljno političke volje u BiH, a čini se ni u međunarodnoj zajednici. Nova godina nova je prilika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?