ZNAO JE SVE

Biste li vi znali odgovore? Hrvatska osvanula u kultnom američkom kvizu, natjecatelj iz Teksasa briljirao!

12.02.2021.
u 16:54

Da se o Hrvatskoj zna u svijetu, potvrđuje i najnoviji slučaj iz legendarnog američkog kviza Jeopardy. Prvi put Hrvatska je u kvizu osvanula kao zasebna kategorija, a u njoj je briljirao John Focht, informatičar iz El Pasa u Teksasu.

Prema konceptu kviza natjecatelji ne daju odgovor na pitanje već na ponuđene odgovore moraju postaviti pitanja. Išlo je to poprilično glatko Johnu koji je odgovorio točno na svih pet pitanja iz kategorije ''Hrvatska'' i naposljetku odnio pobjedu u kvizu.

Pitanja su bila:

1. U ovom glavnom gradu nalaze se gotička crkva svetog Marka i barokna crkva svete Katarine. Odgovor: Što je Zagreb?

2. Uz naziv ''grad koji teče'', Rijeka se naziva još i Reka, Fiume i Flumen. Ta sva imena znače isto. Odgovor: Što je rijeka?

3. Mnogi posjetioci otoka Krka osjećaju potrebu poslužiti se ovom frazom iz Kola sreće. Odgovor: Mogu li kupiti samoglasnik?

4. Pula i Zadar nalaze se na obali ovog mora koje je dio Mediterana. Odgovor: Što je Jadransko more?

5. U toj se regiji nalazi grad Dubrovnik, a po njoj je nazvana i pasmina pasa. Odgovor: Što je Dalmacija?

Inače, Jeopardy! je prvi put prikazan na američkoj televiziji davne 1964. godine, a od 1984. sve do svoje smrti 2020. emisiju je vodio Alex Trebek.

S više od 8000 emitiranih epizoda, kviz Jeopardy! osvojio je rekordnih 39 nagrada Emmy, kao i nagradu Peabody. Godine 2013. emisija je zauzela 45. mjesto na ljestvici 60 najvećih emisija u povijesti američke televizije, piše Croatia Week.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije