Blagdan Velike Gospe ujedinjuje Hrvate katolike, dijaspora ovoga ljeta ojačala ekonomsku sliku cijele države

14.08.2023.
u 10:00

Sredina kolovoza, vrijeme godišnjih odmora, ali i toliko željenih susreta iseljeništva s domovinom - tradicionalno protječe i u ozračju velikog katoličkog blagdana Velike Gospe koja se obilježava u čak 150 župa u BiH, a zbog svega navedenoga u idućih nekoliko dana bit će posebno svečano na ulicama i trgovima brojnih lokalnih zajednica u BiH - od Posavine, preko središnje Bosne do Hercegovine. Zvuci i mirisi rodnoga kraja, spojeni s ozračjem zajedništva koje uvijek karakterizira trenutke susreta iseljene i domovinske BiH, kao i očekivana užurbanost i živost, posebice u sredinama gdje žive Hrvati katolici, kao da na neizravan način govore kako ovdje života i budućnosti ima. Potrebno je imati vjere i biti uporan u onomu što u prvom redu ojačava lokalnu zajednicu, vodeći se krilaticom "Misli globalno, djeluj lokalno".

Potpora

Ulaganja dijaspore i novčane doznake jedan su segment te filozofije, a rezultati, malo-pomalo, od BiH stvaraju zemlju koja će, uz pretpostavku stabilne političke situacije, postajati prostor na kojemu bi kapital sa Zapada mogao naći plodno tlo. Dijaspora, osim što u više primjera izravno ulaže u lokalne zajednice i mjesta podrijetla, sve više služi i kao svojevrsni most između bosanskohercegovačkoga gospodarstva i investitora sa Zapada koji traže geografski bliže lokacije za svoje ulagačke pothvate. Na tom putu nužno je stabilizirati političke prilike, ali i provoditi reforme koje će olakšati pokretanje biznisa, a u korist navedenom ide i informacija kako je nedavno međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) povećala kreditni rejting BiH s "B" na "B+" uz stabilne izglede. Kreditni rejting ove agencije u praksi znači ocjenu kreditne sposobnosti, a što pak za sobom vuče i sve druge procese u gospodarstvu, uključujući i investicije.

Za to vrijeme iseljenici, pomažući svojim obiteljima, jačaju i ekonomsku sliku domovine, a podaci za prošlu godinu pokazuju kako je došlo do znatnog skoka u iznosima izravnih novčanih doznaka. Informacije Centralne banke BiH pokazuju kako se, od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosi 3,58 milijardi konvertibilnih maraka, a što je izniman rast u odnosu na godinu ranije, kada je po toj osnovi dijaspora obiteljima i prijateljima poslala 3,04 milijarde maraka. Inače, ukupni tekući transferi u 2022. godini iznosili su 4,95 milijardi KM i za 598 milijuna KM veći su u odnosu na 2021. godinu. Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosi se 3,58 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 1,37 milijardi KM. Od ukupnog iznosa ostalih tekućih transfera, najveći dio u iznosu od 1,24 milijarde KM odnosi se na mirovine iz inozemstva.

Odnos iseljeništva i u ovom pogledu zaslužuje sociološku analizu čiji bi rezultati svakako potvrdili neraskidivu vezu s domovinom, a koja se iznova i kontinuirano obnavlja upravo u vremenima godišnjih odmora, svjedočeći na prilično slikovit način o ekonomskom potencijalu dijaspore. Iseljenici se i ovoga ljeta u velikom broju vraćaju doma, a upravo je u tom kontekstu potrebno upućivati i na preporuke korištenja alternativnih graničnih prijelaza kako bi se izbjegle eventualne gužve i zastoji. Umjesto Doljana i Bijače, preporučuju se Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, a također je za nekoliko prijelaza osiguran i privremeni međunarodni promet: Gabela - Gabela Polje I, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Drinovci - Sebišina, Čitluk - Jovića Most, Duži - Imotica, kao i Drinovačko Brdo - Slivno te Orahov Do - Slano.

Proslava blagdana

Svojevrsna kruna ljetnog razdoblja svakako je blagdan Velike Gospe, koja je u nekoliko općina i gradova i nebeska zaštitnica - Široki Brijeg, Kreševo i Posušje 15. kolovoza slave kao svoj dan te će Velika Gospa, tradicionalno, u tim sredinama privući veliki broj vjernika. Zbog blagdana će se okupiti mnoštvo vjernika i u velikom broju drugih lokalnih zajednica - od Komušine (Kondžilo), Tolise, Breški (Tuzla), Banje Luke, Doca kod Travnika i Uskoplja, preko Suhog Polja, Rame-Šćita, Stupa (Sarajevo) pa do Goranaca, Trebižata, Nevesinja, Prisoja, Seonice, Gradca, Trebinja, Dračeva... Ovaj tjedan svakako nas očekuje i pregršt drugih događaja kulturnog i zabavnog sadržaja koji će dodatno obogatiti osjećaj zajedništva i sloge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije