Atipična upala pluća

Bolest se teško otkriva, obolijevaju uglavnom djeca

'medicina pluca'
''
30.12.2014.
u 09:37

Suhi kašalj traje duža i ova upala pluća se može utvrditi radiološkim nalazom

Veliki broj djece predškolske i školske dobi diljem Bosne i Hercegovine obolio je od atipične upale pluća. U mostarskoj Hitnoj pomoći potvrdili su nam kako je u posljednjih desetak dana enormno povećan broj djece kod koje se nakon pretraga utvrdi atipična upala pluća.

Teško se otkriva

Liječnica s kojom je Večernji list razgovarao ističe kako se bolest teško otkriva. - Naime, prvi simptomi atipične upale pluća su jako slični simptomima viroze, međutim nakon nekoliko dana stanje se pogorša te uz kašalj dolazi i visoka temperatura. Bolest se uglavnom otkrije tek nakon detaljnog pregleda pluća rendgenom, kaže nam ova liječnica. Ističe kako se bolest najčešće javlja kod djece od 1 do 7 godina, ali da su imali slučajeve starijih osoba s istom dijagnozom. Atipičnu upalu pluća karakterizira suh kašalj, visoka temperatura, te bolovi u rukama i nogama. Virusna je i prenosi se zrakom, a uzrokuju je gljivice, virusi i unutarstanični mikroorganizmi. Povećan je i broj oboljelih od tipične upale pluća.

Ona je izazvana bakterijama i prate je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, te bolovi u prsnom košu. Kod djece i starijih imamo i otežano disanje. Upalama pluća podložnije su osobe nedovoljno razvijenog ili narušenog imunološkog sustava. To su djeca i starije osobe, a pogotovo oni koji boluju od kroničnih bolesti, kao što su srčane, šećerna i plućne bolesti. Uz upale pluća, velik broj osoba je proteklih dana liječničku pomoć zatražio zbog gripe.

Gripa u BiH

Gripa je u BiH prisutna već duže od mjesec dana, a do kraja 11. mjeseca prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ukupno je prijavljeno 15.811 slučajeva s akutnom respiratornom infekcijom i 3812 slučajeva s oboljenjima sličnim gripi. Najveća dobno specifična stopa za oboljenja slična gripi zabilježena je u dobnoj skupini 5-14 godina, a za akutne respiratorne infekcije u dobnoj skupini 0-4 godine. Prijavljeni slučajevi su s područja pet županija (Unsko-sanska, Tuzlanska, Zeničkodobojska, Srednjo-bosanska i Sarajevska). Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u izvještajnom razdoblju ukupno su prijavljena tri slučaja hospitalizacije teške neobjašnjene respiratorne bolesti - teški akutni

respiratorni sindrom (s područja Srednjobosanske županije dva i Tuzlanske županije jedan slučaj). Kako bi se zaštitili od viroza, upala pluća, te gripe i oboljenja sličnih gripi, liječnici savjetuju da se treba raditi na jačanju imuniteta i da se izbjegavaju javni skupovi. Treba održavati higijenu pojačano i unositi što više tekućine.

Zbog naglog pada temperatura, starijim osobama, ali i djeci ne preporučuje se boravak na otvorenom, a u slučaju izlaska iz kuće potrebno je obući prikladnu odjeću.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije