bivši predsjednik Srbije

Boris Tadić: Zabrinut sam zbog nacionalista na vlasti

Boris Tadić
27.05.2016.
u 21:53


"Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se razgorijevale davno zapaljene vatre na Balkanu. Imamo ih dovoljno za nekoliko stoljeća. Treba ih gasiti, a ne se igrati patriotskih i nacionalističkih igara", kazao je Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije u emisiji Crvena linija na N1.

Tomislav Nikolić prilikom posjete Zagrebu, Kolindu Grabar Kitarović je poljubio tri puta. Potez je izazvao mnogo reakcija u Hrvatskoj.

Na pitanje da li bi on učinio isto, Tadić je odgovorio da to primitivizira političke prilike na Balkanu koje su dovoljno bremenite problemima.

"Mislim da to jeste primjereno nacionalistima koje pokušavaju voditi politiku pomirenja u ovim okolnostima, pa i protokolarne okolnosti koriste za dokazivanje svog nacionalnog identiteta. To su besmislice i igrarije. Imamo previše problema da bismo se tako bavili politikom, imamo otvorena pitanja, a imamo politiku i otvaranja novih pitanja i to me najviše brine", rekao je Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije.

Srbija nakon izbora, Aleksandar Vučić je dobio mandat za sastav nove Vlade od predsjednika Tomislava Nikolića?

"Moja zabrinutost za regiju jeste to da nacionalisti dolaze na vlast, pogotovo na legitiman način. Oni razumiju da je njihova politika, kakva god, legitimna. Ne razumiju da glas građana ne podrazumijeva da radite što god hoćete", odgovorio je bivši predsjednik Srbije.

Tadić je kazao da smo prethodnih godina imali primjere vještačkog pomirenja.

"Pred odlazak u Srebrenicu imali smo razgorijevanje nacionalnih strasti u Srbiji, a zatim u Srebrenici nasilje nad Vučićem, a onda politiku pomirenja. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se razgorijevale davno zapaljene vatre na Balkanu. Imamo ih dovoljno za nekoliko stoljeća. Treba ih gasiti, a ne se igrati patriotskih i nacionalističkih igara."

Naglasio je da ga brine rast nacionalizma u regiji, ali i u cijeloj Europi.

"Od Baltika do Jadrana rastu desničarske i nacionalističke stranke. To može zapaliti čitav kontinent. Pošto smo mi vrlo osjetljivi na ta pitanja i imamo tragična iskustva iz ratova '90. moramo pokazati posebno odgovornost i moramo motivirati građane u obrani elementarnih građanskih vrijednosti, borbe protiv svakog nacionalizma, ugrožavanje integriteta svakog čovjeka i etničke zajednice na Balkanu." 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije