Radikalizacija odnosa

Bošnjački i srpski političari u BiH već su počeli međusobni rat, ali - online

12.01.2022.
u 21:50

Novačenje udruga, ratne poruke, veličanje zločinaca, zastrašivanja povratnika, dio su scena koje podsjećaju na 90-e godine. Hrvati ponovno pomiruju dva naroda

Nakon što najviši politički dužnosnici Bošnjaka i Srba mjesecima radikaliziraju odnose u Bosni i Hercegovini, nerijetko i s porukama kako bi politički potezi mogli rezultirati ratom, uslijedili su i prvi incidenti i zastrašivanje povratnika na području Republike Srpske, a nekoliko bošnjačkih političara otvoreno poziva na rat, dok pak ratne udruge ponovno “novače” članove upravo onako kako je to bilo 90-ih godina, piše Večernji list BiH.

Uzavrela retorika i potezi jedino izostaju s hrvatske strane, bez obzira jesu li u pitanju vodeći političari, udruge ili pak drugi akteri na javnoj sceni. Policija je u Bijeljini privela dvojicu muškaraca koji su pucali ispred lokalne džamije, što je izazvalo strah kod Bošnjaka koji tamo žive i koji su to doživjeli kao provokaciju i prijetnju. Slični izgredi zabilježeni su i u Foči, u istočnoj Bosni, zatim Distriktu Brčko, ali i Prijedoru. Tamo su, slaveći Dan RS-a, okupljeni skandirali Mladiću.

Obilježje Tepiću

Na Dan RS-a u Banjoj Luci je otkrivena spomen-ploča bojniku bivšeg JNA Milanu Tepiću iako je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište streljiva kod Bjelovara i pritom usmrtio deset hrvatskih branitelja. Zbog toga je čak reagiralo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP). No, na riječima ili djelima za srpskim ne zaostaju nimalo niti bošnjački političari, dužnosnici, udruge. Jučer su u Bužimu, gdje je nedavno zabranjeno isticanje čestitke za Božić i Novu godinu, okupljeni uzvikivali ratne pokliče uz standardni vojni folklor. Samo dan ranije sa zatvorene Facebook grupe Zelenih beretki, što je bila paravojna formacija koju je kao vojno krilo osnovala Stranka demokratske akcije, objavljen je poziv za novačenje novih članova. “Poštovani članove grupe, s obzirom na to da svaki dan gledamo potpuno iste scene kao one ‘91. i ‘92. godine, uskoro ćemo proširiti svoje članstvo i krenuti u prijem novih članova. Bit ćete obaviješteni što, kako i gdje se učlaniti. Ovo je prvi put poslije agresije na BiH da Beretke kreću s prijemom novih članova”, stoji u Facebook grupi ove udruge. Još dalje otišao je ministar branitelja u Zeničko-dobojskoj županiji Fahrudin Čolaković. Ovaj dužnosnik SDA gotovo svakodnevno objavljuje iznimno radikalne stavove po društvenim mrežama. “9. siječnja je i naš dan. Ne tako davno kada je u Zenici osvanuo nesmotren, ali ‘jako uvredljiv plakat’ kojim se poručuje da nešto nije naše, ali se ne negira i ne vrijeđa, digla se kuka i motika da to osudi i popljuje. Ne tako davno u Janji komšije ‘slučajno’ zapucaše pored vjernika u džamiji i nitko nije primijetio”, naveo je. Njegova omiljena pjesma veliča mudžahedine, a žali što Bošnjaci nisu dovoljno fundamentalisti. “Nije meni krivo kad nas ‘ono’ nazove islamskim fundamentalistima, nego mi je krivo što mi to nismo”, napisao je svojedobno. Čak je i korak dalje otišao Sifet Kukuruz, koji je pomoćnik ministra u ministarstvu za odgoj i obrazovanje Vlade Sarajevske županije, što je samo po sebi skandalozno, budući da svojim radom sudjeluje, pa čak može i odlučivati upravo o odgoju i obrazovanju. Čak i unatoč činjenici da su savjetnici najčešće uhljebi bez ikakva značenja. Pa ipak, Kukuruz koji je u ministarstvu koji vodi ministrica iz stranke Narod i pravda doslovno je napisao svojevrsne upute oko rata, ponašanja i odnosa ako se “Bošnjacima i drugim patriotima nametne rat”. “Žive su generacije patriota koje imaju iskustvo ratovanja. To su ljudi koji se znaju vojnički ponašati na borbenom položaju, izborili su mnoge pobjede, znaju rukovati puškom, osjetili su zvuk granate, a preživjeli su brojne bezuspješne napade neprijateljske artiljerije i pješadije”, piše ovaj savjetnik.

Uzda se u Tursku

On dodaje kako Bošnjaci nikada nisu imali alternativnu državu te da se takav rat “nikada ne gubi”. Kao prednost navodi demografsku sliku Bošnjaka nakon rata u odnosu na druge narode, a savjetnik Kukuruz vjeruje da bi se i “brojni patrioti diljem svijeta vratili u Bosnu braniti svoju domovinu”. Uvjeren je i kako međunarodna zajednica ne bi više mogla blijedo promatrati što se događa kao agresija. Prednošću Bošnjaka vidi i presude sudova, ali i činjenicu da su sve tvornice namjenske industrije “u rukama patriotski orijentiranih snaga” te da više ne postoji JNA. On je uvjeren kako bi se toj ideji priklonili i “bosanski Srbi i bosanski Hrvati koji su uvidjeli sav besmisao velikodržavnih projekata susjednih država”. Kukuruz se uzda i u Tursku te poziva Bošnjake da se ne boje, ali da “spavaju s jednim otvorenim okom”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije