Investicija od 7,5 milijuna maraka

Bračni par Prochazka iz Austrije gradi industrijsku farmu krava u Cazinu

28.05.2023.
u 16:59

Bračni bar iz Austrije Senada i Peter Prochazka investira u Cazin 7,5 milijuna KM u farmu krava, javlja akta.ba. U Cazinu su kupili 32.000 m² zemljišta, gdje već proizvode prve rezerve stočne hrane, a sada na lokaciji ukupne površine 14.057 m² planiraju izgradnju proizvodnog objekta - farme za držanje krava s izmuzištem i pratećim sadržajima.

360 ležišta
Osim farme, u planu je i upravna zgrada, nadstrešnica za mehanizaciju, skladište suhe hrane, stajnjak, objekt farmi za držanje krava s izmuzištem te ograda duž granice cijelog posjeda predmeta gradnje. Kapacitet proizvodnog objekta za držanje krava s pratećim objektima je 360 ležišta za krave. Lokacija se nalazi u blizini naseljenog mjesta Vrelo, udaljenog oko 7 km od Cazina. U blizini lokacije nalazi se 20-ak stambenih kuća gdje živi oko 60 stanovnika. Inače, riječ je o poduzeću čiji je osnivač austrijska tvrtka Fivewater koja se bavila plinskim turbinskim elektranama diljem svijeta. Godine 2019. prodali su tehnologije, patente i dionice kako bi se posvetili novim zadacima. Svoje poslovne aktivnosti usmjerili su na poljoprivredu u BiH u cilju izgradnje industrijske mljekare i razvoja stočarstva.

- BiH je potrebno mlijeko, mi ćemo proizvodnjom pokriti dio jaza u opskrbi. Cijene sirovog mlijeka često ne pokrivaju troškove proizvodnje. Stoga mnoga gospodarstva odustaju jer se troškovi proizvodnje ne mogu dalje optimizirati, a daljnja ulaganja u farmu dovela bi do dugova koji se protežu na više desetljeća - navode investitori. Cilj tvrtke je da do 2026. godine ostvari godišnji proizvodni kapacitet od 3800 tona mlijeka.

Tvrtka iz Klagenfurta
Dioničar u investitorskoj kompaniji Fivewater GmbH, holding tvrtke iz Klagenfurta upravo je Senada Prochazka koju je rat odveo u Austriju. Danas živi u Klagenfurtu i Cazinu. Osim toga, imaju i registriranu tvrtku Farma Dolovi d. o. o. Cazin. Ova investicija uključuje nekoliko strateških ciljeva, od kojih je proizvodnja mlijeka najvažnija.

- Važno nam je izgraditi vodeću tvrtku, ali i mladima omogućiti praktičnu obuka u tvrtki. Za studente Biotehničkog fakulteta ovo znači isprobavanje teorijskih znanja u praksi - kazala je Senada Prochazka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije