tužitelj nakon presude

Brammertz: Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povjesti

Serge Brammertz
08.06.2021.
u 17:26

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, nakon konačne presude Ratku Mladiću rekao je kako je došlo vrijeme prihvaćanja istine, i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj poovjesti. 

Ratko Mladić, zapovjednik Glavnog stožera vojske bh. Srba, danas je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koje je počinio. Žalbeno vijeće je odbilo žalbene navode obrane i podržalo ključne nalaze Pretresnog vijeća.

“Došlo je vrijeme da prihvatimo istinu. Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povjesti. Namjerno je koristio svoj položaj vojnog zapovjednika za napade na nevine civile, koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i vjere. Raspirivao je etničku mržnju i lagao one koje je navodno branio kako bi opravdao svoje zločine. U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad tisućama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid”, izjavio je Brammertz, prenosi N1. 

Poručio je da bi Mladića trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta.

“Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u povjesti”, dodao je i nastavio:

“Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristalice manipulirali desetljećima. Mladićeva krivnja je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu”, rekao je Brammertz.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije