SARAJEVO

Brkić i Edtstadler razgovarali o europskom putu BiH

03.11.2022.
u 18:38

Ministrica za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolina Edtstadler izjavila je danas u Sarajevu da Europska unija nije kompletna bez svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Ona je nakon sastanka sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem kazala novinarima da nije zadovoljna tempom kojim se ova regija, naročito BiH, kretala u pravcu europskih integracija u proteklom vremenu, te da želi da se to u narednom razdoblju promijeni.

- Mi smo se svojski zalagali svo vrijeme za dodjelu kandidacijskog statusa Bosni  i Hercegovini još u ljeto ove godine. Veoma nam je drago da je uslijedila preporuka Europske komisije za dodjelu kandidacijskog statusa. Također, zagovaramo da to i bude realizirano i da bude prekretnica u kretanju BiH prema EU i kandidacijskom statusu, odnosno članstvu - navela je ministrica.

Podcrtala je da je cilj puno članstvo u EU za cijelu regiju, dakle i za BiH.

- Ne želimo vidjeti dvostruke strandarde, ne želimo vidjeti različite klase kada se radi  o pristupanju pojedinih zemalja bliže EU na njihovom putu u smislu sticanja kandidacijskog statusa i daljih koraka. Svakako zagovaramo da se BiH dodijeli kandidacijski status. U vezi s tim su i reforme koje je potrebno izvršiti da bi se to i desilo. Raduje nas, u tom pogledu, da postoje konkretni koraci - kazala je Edtstadler.

Napomenula je da je jučer Ustavni sud Federacije BiH konačno kompletiran, te da je to vrlo važno i vrijedno za istaknuti.

- Mi kao Austrija smo svjesni velikih izazova pred kojima stojimo i želimo dati  aktivan doprinos u svim područjima, uključivši i pitanja migracija i sve ostale teme koje su važne da se napredak ostvari brzo i učinkovito - navela je ona.

Izrazila je zadovoljstvo da je produžena Misija EUFOR-a u BiH.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić također je  izrazio zadovoljstvo odlukom Vijeća sigurnosti UN-a o produženju misije EUFOR „Altea“.

- Zahvalan sam Austriji za dugoročnu potporu u kontekstu kreiranja, odnosno održavanja mira i stabilnosti u BiH i potpori Oružanim snagama u kontekstu svega što EUFOR „Altea“ čini za BiH - naveo je Brkić.

Kaže da je s austrijskom ministricom razgovarao i o usklađivanju vanjskopolitičkih stavova BiH sa stavovima EU sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i na isti način usklađivanju vizne politike BiH sa viznom politikom EU, sve u kontekstu smanjenja broja ilegalnih migranata koji koriste prostor BiH, jugoistoka Europe kako bi došli do zapadne Europe.

Upoznao je ministricu da je fokus institucija BiH ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa i „činjenica da smo jučer imali zvanično proglašene rezultate izbora samo nas ubrzava u kontekstu formiranja vlasti na svim razinama u BiH kako bismo ubrzali taj put i došli do kandidacijskog statusa koncem ove godine“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije