Bruxselles

Brkić potvrdio potporu BiH jačanju mira i stabilnosti u Afganistanu

brkic nac
20.05.2016.
u 18:38

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, održan je u NATO-stožeru u Bruxsellesu u razdoblju 19-20. svibnja 2016. godine. U okviru potonjeg sastanka je predviđeno više zasjedanja, a na jednom od njih koji se tiče Afganistana i misije „Odlučna potpora“, sudjelovanje je uzeo zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, u formatu misije Odlučne potpore, ministri su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, kao i o financijskoj potpori Nacionalnoj obrani Afganistana i sigurnosnim snagama (Afghan National Defense and Security Forces), nakon 2017. godine.

Zamjenik ministra Brkić je u svom obraćanju naglasio da je BiH partner NATO-u i da maksimalno koristi sve instrumente i mehanizme NATO-a koji su na raspolaganju partnerskim zemljama. Potvrdio je potporu Bosne i Hercegovine jačanju mira i stabilnosti u Afganistanu i dodao da BiH pokazuje predanost vrijednostima NATO-a slanjem vojnika u NATO vođenu operaciju u Afganistan.

„Prvi kontingent Oružanih snaga BiH u misiju ISAF je raspoređen 2009. godine, a danas doprinosi misiji Odlučna potpora. U siječnju ove godine, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata za grupu dočasnika Oružanih snaga BiH za sudjelovanje u operaciji Odlučna potpora u Afganistanu i zaključak kojim BiH potvrđuje svoj interes za sudjelovanje u planiranju uspostave civilno vođene misije u Afganistanu, nakon završetka misije Odlučna potpora, imajući u vidu potencijalni doprinos BiH za treću fazu, tzv. Trajno partnerstvo - Enduring partnership s Afganistanom“, istaknuo je zamjenik ministra Brkić.

Također je naglasio da je BiH pokazala zavidnu razinu političke volje i da bi aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) dalo dodatni zamah unaprjeđenju suradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om, te da BiH od Alijanse očekuje aktiviranje MAP-a prije ili tijekom Varšavskog summita, koji će se održati 7. i 8. srpnja 2016. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije