NSRS

Burna rasprava o Danu RS-a

nsrs
25.10.2016.
u 11:49

Zastupnici oporbe u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su oštro kritizirali vladajuće stranke da novim zakonom ustvari ukidaju 9. siječanj kao praznik RS-a.

Tijekom burne rasprave, kojoj ne nazoče bošnjački i hrvatski zastupnici Koalicije "Domovina“, oporba tvrdi da je vlast prevarila građane, koji su izašli na referendum 25. rujna, jer je sada predložila zakon po kojem se 9. siječnja kao Dan RS-a može obilježati, ako to netko hoće, dok oni koji ne žele, to i ne moraju raditi.

Zastupnik NS-a Adam Šukalo je ustvrdio da jedino koalicija "Domovina“ ima razloga za slavlje "jer su, uz Bakira Izetbegovića, uspjeli ukinuti Dan Republike kao republički praznik“.

Dodao je da ga je sramota što je u posljednjih godinu dana "sudjelovao u priči koja je ponizila RS“, upitavši "zašto nije ispoštovan zahtjev Kolegija parlamenta RS-a da budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o praznicima RS“.

-Pravite surogat od 9. siječnja - ustvrdio je on.

Na ovo je reagirao zastupnik SNSD-a Srđan Milović ističući da nisu točne tvrdnje oporbe i da će RS slaviti 9. siječanj. 

Stav zastupnika NDP-a Dragana Čavića je da je vlast u RS-u devalvirala referendum, te da predloženi zakon nije adekvatan, te da sa svoja četiri člana ne uređuje ovo pitanje. 

Zastupnik PDP-a Perica Bundalo istaknuo je da je bio protiv referenduma u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, ali da je zbog stava kluba prihvatio da bude i član povjerenstva za provođenje referenduma zbog čega je, u tom svojstvu, i bio saslušan u Tužiteljstvu BiH. Tvrdi da se na tome neće stvari zaustaviti, ističući da će pod udar doći i još neki ljudi koji sjede u parlamentu.

-Novi zakon je kompromis referenduma i odluke Ustavnog suda BiH, ali BiH liči na razbijenu porculansku vaznu koji netko stalno pokušava sastaviti - rekao je Bundalo.

Zastupnik SDS-a Dušan Berić je rekao da je u zakonu o Danu RS-a neprihvatljivo da Vlada RS-a uređuje kako će se slaviti 9. siječanj, umjesto da je jasno definirano da je to republički praznik.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić je navela da je navedenim zakonom propisano da Vlada RS-a odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije