niz pozitivnih pomaka u smislu razvojne komponente

Čak 50 milijuna KM iz proračuna Mostara ide na kapitalne izdatke, gradit će se vodovodi, ceste, obnavljati škole...

grad Mostar
03.02.2024.
u 13:35

Večernji list imao je uvid u dokument proračuna iz kojega je vidljivo izdvajanje značajnih sredstava za građenje različitih objekata, pa će tako Odjel za urbanizam i građenje, odnosno Služba za građenje infrastrukturnih objekata po gradskim područjima, kroz prihode od imovine gradskih područja imati na raspolaganju 17,5 milijuna maraka

Proračun Grada Mostara, i to rekordni, u iznosu nešto većem od 145 milijuna maraka, a koji pak donosi niz pozitivnih pomaka u smislu razvojne komponente, ali i sredstava za važne infrastrukturne projekte, dokument je koji donosi mogućnost realizacije niza velikih infrastrukturnih projekata, piše Večernji list BiH.

Kada govorimo o rashodovnoj strani proračuna, vidljivo je kako je značajan iznos sredstava predviđen za kapitalne projekte. Uvidom u rashodovnu stranu proračuna primjećuje se kako je 50,5 milijuna maraka predviđeno za kapitalne izdatke, dok iznos od 87,5 milijuna maraka čine tekući izdaci. Večernji list imao je uvid u dokument proračuna iz kojega je vidljivo izdvajanje značajnih sredstava za građenje različitih objekata, pa će tako Odjel za urbanizam i građenje, odnosno Služba za građenje infrastrukturnih objekata po gradskim područjima, kroz prihode od imovine gradskih područja imati na raspolaganju 17,5 milijuna maraka (proračun od 10,7 milijuna maraka te sredstva iz prethodnih godina 6,7 milijuna maraka)

Primjeri projekata

Od projekata koji će se graditi u gradskom području Sjever valja izdvojiti sportsku dvoranu u Bijelom Polju, kao i društveni objekt u Vrapčićima, dok je Stari grad zastupljen s projektima kao što su rekonstrukcija dječjih igrališta i parkova u Starom gradu, asfaltiranje prometnica u Starom gradu, vodovoda mreža Šehovina, 6. osnovna škola, kanalizacijska i oborinska mreža u Zaliku, javna rasvjeta, zgrada Doma zdravlja u Starom gradu... Kada govorimo o gradskom području Jugoistok, među ostalima, radit će se na cesti u Blagaju, kao i još jednoj prometnici na Bišću Polju.

U pogledu gradskog područja Jug planirano je asfaltiranje novog naselja u Buni, kao i projekt oborinskih voda u naselju Ortiješ.

Neki od projekata iz gradskog područja Jugozapad uključuju izgradnju prometnica S2 i S3 na Bijelom brijegu, rekonstrukciju dvorišta u Ulici kraljice Katarine, nadogradnju Osnovne škole Cim, rekonstrukciju Ulice Petra Krešimira IV., rad na cesti u Rodoču. U kontekstu gradskog područja Zapad radit će se na parkirališnim prostorima oko Zvjezdare, kao i u Centru 2, a planiran je i proces izgradnje prometne infrastrukture u naselju Zgoni 2, kao i revitalizacija parkovskih površina u naselju Zgoni. Plan je izgradnja ambulante i društvenih prostorija u Raštanima, kao i izgradnja dvorane uz Osnovnu školu Ilije Jakovljevića.

Osvrnimo se i na projekte koji će biti financirani od imovine GP-a Grad, a između ostaloga, tu su sredstva za projekt uklanjanja ruševina po odluci Gradskog vijeća, ali i za projekte kao što su prometnice u poslovnim zonama Gajevi i Miljkovići. Kada govorimo o obrazovanju i sportu, predviđen je završetak Osnovne škole u Vojnu, kao i sportske dvorane u Pologu. U Javnoj ustanovi Druga gimnazija također je predviđena izgradnja sportske dvorane. U pogledu skrbi za braniteljsku populaciju odobrena su i sredstva za gradnju referalnog centra braniteljskih zadruga.

Razvoj

Mario Kordić je, govoreći o izdvajanju za pojedine mjere, nedavno potvrdio kako je planirano 475 tisuća maraka za subvenciju vrtića, kao i 300 tisuća maraka za subvenciju kupnje prve nekretnine. Kordić je također, izrazivši zadovoljstvo usvajanjem proračuna, naglasio kako je riječ o najvećem proračunu u povijesti grada. - Mi smo ambiciozno otvorili mnogo velikih projekata s jasnom idejom da infrastrukturni radovi koje financira Grad budu pokretač gospodarskog razvoja Mostara i mislim da smo u tome dobrim dijelom uspjeli. Mislim da bi 2024. trebala biti prijelomna godina u kojoj Grad Mostar konačno izlazi iz svojih silnih problema u posljednjih 30 godina. S ovim proračunom imamo mnogo posla, ambicija i ideja, idemo svi zajedno skupiti glave, svu energiju i pokušati sve realizirati kako bi nam svima bilo puno bolje - poručio je u izjavi medijima gradonačelnik Kordić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?