predsjednik Federacije BiH

Čavara: Želi li to netko spriječiti da Hrvati u BiH ostvaruju prava koja im pripadaju?

Marinko Čavara
25.11.2016.
u 15:14

Pokušava nam se nametnuti neki teret trećeg entiteta, a nitko ne govori da je BiH u Daytonu podijeljena na FBiH i RS, naglasio je Čavara.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i jedan od ključnih potpredsjednika HDZ-a, razloge za krizu izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH prvenstveno vidi u neriješenim odnosima između SDA i SBB-a. U intervjuu za Nezavisne novine, Čavara poziva na konačno rješavanje hrvatskog pitanja u BiH, poručujući da kroz dogovor o načinu provođenja presude "Sejdić i Finci" treba biti riješeno i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Obzirom da se federalna koalicija "zavlači" u sve dublju krizu, govoreći o tome što su zapravo pravi uzroci tome, Čavara kaže da su to odnosi između SDA i SBB-a, pa i unutar same SDA, a "što se pokazalo kada su u sedmom mjesecu pokušali jednostrano obnašati vlast na razini FBiH i donositi određena zakonska rješenja, mimo stvari dogovorenih na Vladi FBiH, koja je produkt volje svih onih koji čine većinu". 

- I evo, od tada se, na neki način, ta kriza ne rješava, ali ne bih baš bio sklon tvrdnjama da se ona produbljuje. Ipak smo na putu određenih dogovora, tvrdi Čavara. 

Komentirajući to što iz SDA kažu da je, osim poznatih pitanja statusa Mostara, afere "Stolac" itd. glavni uzrok to što HDZ kroz dogovor o provođenju presude "Sejdić i Finci", koja u biti ukida diskriminaciju u načinu izbora članova Predsjedništva, pokušava riješiti hrvatsko pitanje u BiH, Čavara ističe kako je poznato što se u Stocu dogodilo. 

- Nezadovoljni kandidat, kad je vidio da neće pobijediti, ušao je na par biračkih mjesta, pobacao je kutije i prebio predsjednika lokalnog izbornog povjerenstva. I onda to prebaciti HDZ-u, da HDZ pravi problem, čisti je apsurd, tvrdi Čavara. 

Na upit o presudi "Sjedić i Finci", Čavara kaže: Želi li netko spriječiti da Hrvati u BiH ostvaruju prava koja im pripadaju? Evo, obilježavamo Dan državnosti BiH, a Dan državnosti se odnosi na zasjedanje ZAVNOBiH-a na kojem se spominje da je BiH i muslimanska, i srpska, i hrvatska. A želi li netko napraviti da BiH, ili Federacija BiH, ne bude i hrvatska? Jer, očito je da je u proteklom razdoblju kroz izborne cikluse, kroz način izbora članova Predsjedništva BiH i izbora izaslanika u Dom naroda, netko želio zlouporabiti te procese, birajući svoje predstavnike koji formalno predstavljaju Hrvate. 

Na upit zalaže li se, kao predsjednik FBiH i čelnik HDZ-a, da se hrvatsko pitanje riješi kroz treći entitet, neku treću izbornu jedinicu, Čavara naglašava kako se kroz izvršavanje presude "Sejdić i Finci" ne može ići na štetu hrvatskog naroda na način da Hrvati ne mogu birati svog predstavnika. 

- Takva implementacija će doprinijeti da BiH funkcionira. Ne samo ZAVNOBiH, već i Dayton, i Washingtonski sporazum jasno određuju te odnose, a ako netko želi napraviti nešto drugo, onda pravi nešto što nije BiH. Zato neće dobiti suglasnost nijednog hrvatskog predstavnika. S druge strane, pokušava nam se nametnuti neki teret trećeg entiteta, a nitko ne govori da je BiH u Daytonu, suglasnošću i predstavnika Bošnjaka, podijeljena na FBiH i RS. Dakle, o nekoj podjeli BiH mislim da ne treba govoriti, treba govoriti o njenoj integraciji kroz rješavanje pitanja odnosa među narodima, naglasio je Čavara.  

Govoreći je li to put federalizacije BiH, za što se u posljednje vrijeme intenzivnije zalaže službeni Zagreb, Čavara pojašnjava kako se službeni Zagreb zalaže za promjenu Daytonskog sporazuma, koji se pokazao značajnim zato što je zaustavio rat, ali nije osigurao učinkovitu i efikasnu državu. 

- A kako bismo pristupili EU integracijama, kako bi zemlja napredovala, mi moramo napraviti neke promjene i uspostaviti efikasan sustav. A te promjene ne mogu ići na štetu bilo kojeg naroda. Mi sada u Federaciji imamo 11 vlada, 11 parlamenata, ministara bezbroj, i normalno da to ne može biti financirano, rekao je Čavara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije