liječnica upozorila

Česte komplikacije nakon covida: Trombovi, srčano popuštanje, voda u plućima…

ilustracija
15.02.2022.
u 10:58

“Imamo dosta komplikacija, a osobito u kardiologiji. Pacijenti masovno dolaze na ultrazvučne preglede i na sve moguće dijagnostičke procedure u kardiološke ambulante”, naglašava Dragojević – Stojić.

Iako se za trenutno najprisutniji soj koronavirusa u BiH - omikron - često navodi da izaziva lakše kliničke slike, struka upozorava kako se i dalje, suprotno očekivanjima, susreću sa izuzetno teškim slučajevima. Shodno tome, i smrtnost zaraženih još uvijek je jako visoka u našoj zemlji. 

Ni komplikacije koje uslijede tijekom ili nakon bolovanja od covid-a 19 nisu rijetke. Doktorica Maja Dragojević - Stojić, internist kardiolog u Opštoj bolnici Prijedor pojasnila je za N1 koje to komplikacije najčešće prijete pacijentima.

“Imamo dosta komplikacija, a osobito u kardiologiji. Pacijenti masovno dolaze na ultrazvučne preglede i na sve moguće dijagnostičke procedure u kardiološke ambulante”, naglašava Dragojević – Stojić.

Ističe da uvjerljivo najveći problem stvaraju trombo-embolijske komplikacije.

“To su pacijenti koji dobiju i tromb u plućnoj arteriji, ekstremitetima ili negdje drugo. Mi im dajemo svu terapiju koja se navodi u preporukama. Trudimo se da spriječimo takve komplikacije, ali se u našoj ambulanti često događa da imamo takve slučajeve”, navodi doktorica.

Dodaje kako nisu rijetki ni pacijenti koji se javljaju s upalom srčanog mišića ili ovojnice.

“Srčano popuštanje je također veliki problem, jer onda ti pacijenti dolaze u stanju dekompenzacije, kada se događa da imaju vodu u plućima i da se guše”, objašnjava ona.

Navodi da su česte komplikacije i srčani udari.

Podsjeća da je najporaznija činjenica da se i dalje bilježi visok broj mladih ljudi, bez prethodnih oboljenja, a koji su, nažalost, izgubili bitku protiv covid-a.

Kaže da će cijepljenje doprinijeti lakšim kliničkim slikama kod pacijenata.

Dragojević – Stojić podsjeća i na umor svojih kolega u borbi koja traje gotovo dvije godine.

Opterećenje zdravstvenih radnika liječenjem pacijenata zaraženih koronavirusom može ugroziti druge pacijente, upozorava dr. Dragojević - Stojić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?