ZDRAVLJE

Četiri novogodišnje odluke za koje kardiolozi kažu da produžuju život

09.01.2024.
u 10:51

Sezona je kada mnogi ljudi pokušavaju uspješno provoditi novogodišnje odluke koje su odredili. Ti ciljevi često su povezani s fizičkim izgledom i zdravljem. Stručnjaci ističu da je jako važno usredotočiti se na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Ako usvojite neke zdrave životne navike, možete utjecati na razna stanja koja vas izlažu riziku od srčanog i moždanog udara, poput visokog kolesterola, dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Kardiolozi su za HuffPost otkrili četiri važne životne navike koje vam mogu promijeniti život nabolje ako ih se počnete pridržavati. I to ne od sutra, nego odmah.

1. Vježbanje

Liječnici ističu da je vježbanje prvi i osnovni korak na putu prema kardiovaskularnom zdravlju. Vježbe poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla i hodanja odlične su za srce i pluća. One poboljšavaju kardiovaskularni sustav, povećavaju izdržljivost i smanjuju rizik od raznih bolesti. Kardio vježbe također pomažu u sagorijevanju kalorija i gubitku masnog tkiva, što je ključno za gubitak težine.

2. Upoznajte svoj organizam

Jako je važno da znate svoje "brojke", odnosno da dobijete puni uvid u stanje svog organizma. Najbolje je da odete kod svog liječnika i obavite rutinski pregled, u sklopu kojega će vam izvaditi krv, poslušati srce, napraviti spirometriju te izmjeriti krvni tlak. 

3. Fokusirajte se na zdravu prehranu

Hranjiva prehrana, puna namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina i graha, korisna je za zdravlje srca i cjelokupnog organizma. 

4. Dobar odmor

Zadnje, ali ne i manje važno, jest dobro se odmoriti preko noći. Preporučljivo je da odrasli spavaju između sedam i devet sati svake noći. Naravno, to neće biti uvijek moguće, ali treba tome težiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?