koliko smo zaštićeni?

Četiri velika požara u BiH u samo dva mjeseca

vatrogasci
ilustracija
27.01.2024.
u 08:00

Samo jedna mala pogreška može izazvati katastrofalne posljedice, zbog nepažnje ljudski životi budu izgubljeni, a tada, nažalost, nema povratka

Sve češći požari u posljednje vrijeme otvaraju pitanje koliko smo uopće zaštićeni, spremni, ali i svjesni da samo jedna mala pogreška može izazvati katastrofalne posljedice. Nerijetko zbog nepažnje ljudski životi budu izgubljeni, a tada, nažalost, nema povratka.

Požar je izbio na tržnici Kvadrant u Sarajevu prije 2 mjeseca. Izgorjeli su svi štandovi, šteta je ogromna, ali bez žrtava. U požaru u Mokrom kod Pala bila su dva smrtna slučaja. U tragičnoj eksploziji u Binježevu smrtno je stradao mladić. U požaru na tržnici Heco nije bilo žrtava ni ozlijeđenih, ali je šteta enormna.

Uzroci ova četiri požara javnosti još nisu u potpunosti poznati, no struka je jasnog stava da često nemar nadležnih koji kontroliraju instalacije za prirodni plin igra jednu od glavnih uloga.

Direktor Civilne zaštite SŽ-a Dženan Brkanić kaže: - Imamo ogroman problem s improvizacijom. Ne koristimo certificirane bojlere. Ne vršimo redovito čišćenje dimnjaka ako se grijemo na čvrsta goriva. Ne vršimo redovito servisiranje peći, odnosno izvora energije. Koristimo često grijalice koje nisu adekvatne, koje nisu certificirane. Brkanić dodaje da je mnogo čimbenika koje ljudi ne poštuju. Među njima je i kontrola elektroinstalacija kao jedna od primarnih kontrola ako se želimo zaštititi od eventualnog požara. No zimi, kako navodi zapovjednik Odjela Vatrogasne jedinice Pale Goran Božić, požari su neizbježni.

- Kada su u upotrebi mnoga ložišta na razne vrste goriva, kada je povećana potrošnja električne energije, kada su u vrijeme blagdana u upotrebi lampice za ukrašavanje, kada se koriste pirotehnička sredstva oko praznika. Zimi je osobito povećana mogućnost izbijanja požara zbog povećanja upotrebe ložišta - dodaje Božić. Iako ni nakon dva mjeseca od požara na tržnici Kvadrant nemamo jasno definirane uzroke, neslužbena izvješća upućuju na to da je ponovno ljudski nemar odigrao glavnu ulogu.

Iz Županijskog tužiteljstva pak navode da istraga još nije okončana. Tužiteljstvo SŽ-a u navedenom predmetu još nije zaprimilo nalaz vještaka za protupožarnu zaštitu, tako da se Tužiteljstvo u ovom trenutku ne može izjasniti o uzroku požara. Istodobno, u predmetu se poduzimaju i druge radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja, piše BHRT. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije