Dom naroda BiH

Čolak: Skupština RBiH ’94. je inzistirala upravo na federalizmu

Bariša Čolak
01.02.2017.
u 21:48

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić izjavio je kako Rezolucija o BiH za 2016. godinu, uključujući i amandmane koji su jučer usvojeni, pokazuje da su u Europskom parlamentu svjesni problema s kojima se BiH suočava te kako su osnovna načela kojima se zemlja na putu ka Europi treba voditi – načelo federalizacije, decentralizacije i legitimnog zastupanja naroda.

– Stav je i Europskog parlamenta da se u BiH više ne smije događati da jedan narod drugom bira predstavnike – istakao je Karamatić.

Komentirao je i moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid i kazao kako bi on volio da Srbija bude osuđena za agresiju na BiH, prenosi Fena.

– Međutim, za reviziju moraju postojati neki novi dokazi i momenti, a nemam informaciju kako ih ima – rekao je.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Safet Softić mišljenja je kako se pitanje moguće revizije tužbe BiH protiv Srbije treba rješavati u skladu s eventualnim novim dokazima koji bi mogli promijeniti tijek tužbe.

– Ukoliko takvi novi dokazi ne postoje i ukoliko bi to bila samo revizija radi same revizije, onda moj stav nije pozitivan – kazao je Softić.

Osvrnuo se i na Prijedlog rezolucije o BiH za 2016. godinu koji je jučer usvojio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta te kazao kako ne bi bilo dobro da ova rezolucija sadrži formulacije koje će ponovno stvarati nove nedoumice i podjele u BiH.

Međutim, napomenuo je, jučer su usvojeni i brojni amandmani hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na nacrt izvješća o BiH koji idu u tom pravcu.

Stoga, smatra Softić, praksa da pojedine zemlje svojim političkim utjecajem jednostrano donose neke stvari koje nisu prihvatljive za BiH nije dobra.

Prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak za Izvješće o BiH za 2016. kazao je kako predstavlja presjek stanja u BiH.

– Za stvari koje smo dobro napravili smo pohvaljeni, a za one koje nismo inzistira se da idemo brže i bolje – dodao je Čolak.

Komentirajući princip federalizacije u BiH rekao je kako već imamo Federaciju u BiH, a one kojima smeta riječ federalizacija ili decentralizacija, podsjetio je kako je Skupština Republike BiH 1994. godine inzistirala upravo na federalizmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?