ODLUKA KOLEGIJA

Čović i Košarac će od Tihića tražiti stav o zakonu o boravištu

'domnaroda'
Foto: ''
11.04.2014.
u 09:06

Upitno je, međutim, hoće li Dom naroda potvrditi odluku Zastupničkog doma i smijeniti ministra Radončića, što bi sigurno dodatno destabiliziralo vlast na državnoj razini

Zasjedanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojem bi se trebalo, između ostalog, odlučivati o zahtjevu za smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića zakazano je za 29. travnja.

Destabilizacija vlasti

Ovu odluku Kolegija Doma naroda novinarima je jučer potvrdio predsjedatelj Doma Dragan Čović. Upitno je, međutim, hoće li Dom naroda potvrditi odluku Zastupničkog doma i smijeniti ministra Radončića, što bi sigurno dodatno destabiliziralo vlast na državnoj razini. Izaslanici koji dolaze iz HDZ-a neće glasovati za smjenu koju je inicirao SDA, a podržali SDP, SDS i SNSD. Obrazlažući stav svoje stranke, Dragan Čović je kazao da bi Radončićeva smjena prije svega bila neprincipijelna. S druge strane, u SDA, stranci koja je inicirala smjenu ministra sigurnosti, vjeruju da će odluka Zastupničkog doma biti potvrđena u Domu naroda 29. travnja. Šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) kaže da ako se nešto ne promijeni i ako izaslanici stranaka u tom domu, budu glasovali kao njihove stranačke kolege u Zastupničkom domu, Radončićeva smjena ne bi trebala doći u pitanje. Mnogo toga će ovisiti o glasovanju srpskih izaslanika. Dopredsjedatelj Doma naroda Staša Košarac (SNSD) najavljuje “principijelno glasovanje” izaslanika iz ove stranke. Dodao je da će SNSD, prije konačnog izjašnjavanja o ovom pitanju, sačekati mišljenje Vijeće ministara i Predsjedništva BiH. Vjeruje se da bi SNSD potporu smjeni mogao uvjetovati usvajanjem zakona o prebivalištu i boravištu.

Dogovor oko Mostara

Kolegij Doma naroda još se nije usuglasio o zaključku koji je ispred Kluba Bošnjaka predložio Halid Genjac, da se ovaj zakon iz hitne vrati u redovitu proceduru. Čović i Košarac će prije sjednice posjetiti Sulejmana Tihića, trećeg člana Kolegija, koji zbog bolesti ne prisustvuje sjednicama Kolegija, kako bi dobili njegov konačan stav o usvajanju zakona o boravištu i prebivalištu. Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona u svezi grada Mostara, koje će se također naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda, i Čović i Genjac su potvrdili da traju intenzivni pregovori SDA i HDZ-a. Čović je izrazio nadu da bi stavovi dviju stranaka do sjednice mogli biti usuglašeni, dok je Genjac izrazio pesimizam u tom pogledu. Ovo će, inače, biti vjerojatno i posljednja prilika da se izmjene Izbornog zakona usvoje prije raspisivanja općih izbora i tako omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru zajedno s općim izborima u listopadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije