Čović i Nikšić pokušat će dogovorom doći do nove Vlade u HNŽ-u

15.06.2023.
u 14:11

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Nermin Nikšić pokušavaju "presjeći" čak na trenutke mučnu situaciju oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja se s političkoga polja preselila i u okrilje crne kronike zbog prijetnji smrću s kojima su suočeni pojedini politički akteri, piše portal Večernjeg lista BiH. Ranije su Nikšić i Čović najavili ovaj susret kazavši kako lokalni dužnosnici nisu u stanju raspetljati stvar do kraja i uspostaviti Vladu. - Teško je kad imate dva partnera koja se počinju nadmudrivati. Događa se slično kao na razini Federacije. Nadmudrivanje između dvaju blokova ne donosi nikome dobro - rekao je ranije Čović govoreći o odnosima između vodećih probošnjačkih stranaka SDA i SDP-a BiH. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je nakon stranačkog kongresa, na kojem mu je produljen mandat do završetka lokalnih izbora 2024. godine, gostujući u Centralnom dnevniku rekao kako će u sljedećim danima razgovarati s Draganom Čovićem o Vladi HNŽ-a.

Nikšićev uvjet

Naglasio je kako njegov uvjet za dogovor predstavlja prijedlog da blok koji čini i SDP treba imati jednak broj ministarstava kao i HDZ. Naime, u dosadašnjim razgovorima pojavile su se tvrdnje kako je u pregovorima o izboru nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije vodeća bošnjačka stranka SDA pristala na formulu 7:5 ministara u Vladi u korist HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a BiH, dok pak na takvo što nije pristajao SDP BiH, svjestan da bi u tome slučaju upravo SDA jedva dočekao takav rasplet kako bi nastavio s kanonadom medijskih tvrdnji o izdaji Bošnjaka, prodaji bosanske ideje i građanske države, čemu svjedočimo svakodnevno s različitim povodima, piše portal Večernjeg lista BiH. U HNŽ-u, uz premijera, ima jedanaest resora. Nakon izbora 2006. godine, kada se dogodio raskol HDZ-a BiH te je uspostavljen HDZ 1990., došlo je do promjene do tada uvriježene situacije da su Hrvati imali većinu u Vladi. U borbi kako bi došli do vlasti oba HDZ-a pristala su na odnos 6:6 u vlasti, no tada je HDZ 1990. ipak ušao u županijsku vlast. Sada hrvatske stranke, ponajprije HDZ BiH, žele vratiti odnose kakvi su vladali do te godine, navodeći kao argumente za to i odnos u županijskoj Skupštini, gdje hrvatske stranke imaju veći broj zastupnika te bi s gotovo dvotrećinskom potporom od 20 zastupnika trebale činiti buduću vladajuću većinu. Naime, Vlada u HNŽ-u bira se s potporom dviju trećina županijskih zastupnika od njih 30. Za sve druge odluke potrebna je natpolovična većina. U slučaju da se sa SDP-om izabere Vlada, s druge strane će biti najmanje 14 ruku koje čine dva HDZ-a, HDZ BiH s 11 zastupnika te HDZ 1990. koji ima trojicu. S druge pak strane, SDP i NiP imaju tek četiri ruke, a pridruže li im se članovi DF-a, za koje se vjeruje kako će promijeniti stranački dres, dobilo bi se potrebnih 20 ruku. U međuvremenu su počeli rasti pritisci SDA i bliskih mu struktura, ponajprije na SDP BiH. Stigle su i prijetnje smrću. - Taj čin, ma tko ga je uradio, nije doprinio da SDA bude ozbiljniji partner u ovom svemu - rekao je nedavno čelnik HDZ-a BiH HNŽ-a Stjepan Bošković komentirajući prijetnje smrću upućene SDP-ovim i DF-ovim zastupnicima zbog formiranja županijske vlasti sa sjedištem u Mostaru. - Mogu samo osuditi takav čin. Vršiti pritisak i demokratski proces pokušati staviti postrani, a prisilu ili zavrtanje ruku staviti u prvi plan. Pozivam sva istražna tijela da to ispitaju te da takve postupke osude - rekao je Bošković. Predsjednik SDP-a BiH u HNŽ-u Ismet Lulić rekao je kako je prijetnje prijavio policiji. - Sve je počelo preko društvenih mreža. Pa su počeli neki "fake" portali koji su objavljivali fotografije i onda su krenule poruke u inbox. Nakon toga osvanuo je transparent na mostarskoj pasareli. Prijavio sam sve policiji i rekao da se ne osjećam sigurno nakon svega toga. Oni su sastavili zapisnik i rekli da će me obavijestiti, ali me još nitko nije obavijestio da je išta poduzeto ili da su pronašli nalogodavce ili pak počinitelje - rekao je Lulić.

SDA za legitimne

Kaže kako ne zna kako će DF reagirati. - Čuo sam se s kolegom Mikulićem (Zoran, nap. a.). Čovjeku je jako teško u ovom trenutku. Razočaran je i utučen. Cijeli Županijski odbor ima jedan stav, a vi se morate preokrenuti i poslušati ono što su vam rekli kolege iz Tuzle. To je jako teško za njega i ne znam kako će u nastavku on reagirati - rekao je Lulić. Istodobno iz SDA sada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zagovaraju legitimno političko predstavljanje protiv kojega su u pregovorima o Izbornome zakonu. - Stav SDA HNŽ-a za nastavak razgovora temeljen je na potpunoj legitimnosti i na bazi povjerenih glasova građana, gdje SDA HNŽ ima većinu u Klubu Bošnjaka, a sa zastupnikom NES-a i dvotrećinsku većinu. U Klubu zastupnika Srba također imamo zastupnicu koja kao dio buduće skupštinske većine može presudno utjecati na formiranje i rad tog Kluba - naveli su iz SDA HNŽ-a. Ova stranka naknadno je predložila prijedlog novoga sporazuma po kojemu bi struktura resora bila nepromijenjena - 6:6.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?