Bledski strateški forum

Crnadak: Što snažnije inzistirati na provođenju europskih standarda i kriterija

Igor Crnadak
03.09.2019.
u 19:09

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjelovao je na 14. bledskom strateškom forumu 2019 koji se pod nazivom „Izvori (ne)stabilnosti“ održava jučer i danas u Bledu, Republika Slovenija.

Ministar je danas govorio na panelu o zapadnom Balkanu na temu “Europeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost”, a tijekom trajanja Foruma održao je i niz bilateralnih susreta.

U obraćanju na panelu posvećenom zapadnom Balkanu, ministar Crnadak je istaknuo da je za regiju najvažnije da se u narednom razdoblju što snažnije inzistira na provođenju europskih standarda i kriterija i što bržem provođenju reformi, kako bi se regija u najkraćem roku pripremila za članstvo u Europskoj uniji.

On je naglasio da je paralelno s tim u zemljama članicama potrebno stvoriti atmosferu da se prostor zapadnog Balkana treba integrirati u EU mnogo ranije nego što se to spominje u službenim dokumentima. Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istaknuo da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. 

On je upoznao sudionike Foruma da su SNSD, SDA i HDZ preuzele odgovornost za formiranje vlasti, da je nakon 10 mjeseci pregovaranja postignut sporazum i da se i on, ali i cjelokupna javnost nadaju da će sporazum biti proveden u predviđenom roku, koji ističe prekosutra, 5. rujna. 

Ministar je rekao kako je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica EU i da to treba biti glavno strateško opredjeljenje i nove vlasti, bez obzira kada će biti formirana.

Ministar Crnadak je na marginama Foruma na Bledu održao i bilateralni sastanak s Matthew Palmerom zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju i posebnim predstavnikom SAD za Balkan. Tijekom razgovora potvrđena je želja SAD da budu podrška BiH u provođenju reformi i nastavku europskog puta.

Također, naglašeno je da je za SAD od velike važnosti da javnost u BiH u potpunosti razumije da ANP ne podrazumijeva članstvo, te da se u ovom trenutku uopće ne raspravlja o članstvu u NATO-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije