premijerka rs

Cvijanović: Decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj

 Željka Cvijanović
06.12.2016.
u 21:57

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas u Washingtonu da je provođenje Reformske agende na neki način i potvrda da decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj.

Govoreći drugog dana Transatlantskog ekonomskog foruma koji je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Sveučilištu Johns Hopkins, navela je kako je u posljednjih par godina fokus bio na imlementaciji konkretnih reformi, a ovaj posljednji paket je poznat kao Reformska agenda, o kojem su se složile sve razine vlasti u BiH prošle godine i definirali suradnju s Europskom unijom i  međunarodnim financijskim institucijama, posebno MMF-om i Svjetskom bankom.

- Dobra stvar je što su sve razine vlasti izašli zajedno. Znamo točno što su nam zadaci, znamo da mnogo stvari ovisi od toga kako ćemo provesti Reformsku agendu. To je nešto što nam daje više poticaja - rekla je Cvijanović.

Naglasila je da su u ovom reformskom paketu sve aktivnosti koordinirane između svih razina vlasti u BiH što je važno u decentraliziranoj zemlji.

- To je na neki način i potvrda da decentralizirana struktura zemlje nije prepreka za razvoj i ako su aktivnosti dobro koordinirane, ako razumijemo važnost ove interakcije - kazala je ona.

Navela je da je RS završila 51,1 posto aktivnosti, 47,3 je u toku, a samo 1,4 ostaje nerealizirano.

Kada je u pitanju privatizacija velikih poduzeća, Cvijanović je navela da je RS imala pozitivno iskustvo s privatizacijom Telecoma, na primjer, ali ne i s nekim drugim tvrtkama. To je, možda, razlog zašto FBiH zaostaje u ovom segmentu, "jer su mogli vidjeti neka negativna iskustva čak i u zemljama koje su postale članice EU".

Ukazala je i na probleme u obrazovanju za koje kaže da nije povezano sa zahtjevima tržišta rada. Drugim riječima, obrazujemo ljude za koje smo sigurni da neće naći posao u narednih 10 godina.

- To je jedna od najvećih reformi koja je pred nama - naglasila je između ostalog Cvijanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?