posjet Hrvatskoj

Cvijanović s Plenkovićem: Hrvatska i BiH žele graditi dobrosusjedske odnose i jačati gospodarsku suradnju

16.03.2023.
u 18:20

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas, u Zagrebu, u okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tijekom sastanka razgovarano je o unapređenju bilateralne i regionalne suradnje, ukupnih odnosa dvije strane, kao i o procesu europskih integracija. Tom prilikom, Cvijanović je zahvalila sugovorniku za podršku koju Hrvatska u kontinuitetu pruža europskom putu BiH, istaknuvši da u pogledu članstva u EU postoji opći konsenzus predstavnika oba entiteta i svih konstitutivnih naroda u BiH,  priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će prometna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

U razgovoru s hrvatskim premijerom, predsjedateljica Predsjedništva je još jednom izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj Gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad. Cvijanović je istaknula kako bi i to, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, s posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Cvijanović je informirala sugovornika i o aktuelnim političkim prilikama u BiH, te posebno naglasila važnost dijaloga s ciljem stabilizacije političke situacije u BiH, kao i dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda. 

Hrvatski premijer je na službenom Twitteru objavio kako se susreo s predsjedateljicom Predsjedništva BiH.

"Susret s predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. Hrvatska i BiH žele graditi dobrosusjedske odnose i jačati gospodarsku suradnju. Nastavljamo snažno podupirati europski put BiH u kojoj treba poštovati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda", objavio je Plenković.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije