Jahorina

Cyber sigurnost u fokusu konferencije o ispunjavanju sigurnosni obveza BiH

cyber-kriminal
28.11.2017.
u 18:23

Deseta godišnja Pregledna konferencija o ispunjavanju sigurnosnih obveza Bosne i Hercegovine prema OESS-u i UN-u, koja je okupila više od 50 domaćih i regionalnih stručnjaka za sigurnost, kao i predstavnike institucija vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva, završena je danas na Jahorini.

Cilj te konferencije je da ocijeni napredak koji je BiH ostvarila u ispunjavanju svojih obveza prema OESS-u i UN-u, te da formulira preporuke za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti sveukupnom unapređenju sposobnosti države da u potpunosti implementira svoje sigurnosne obveze.

U fokusu ovogodišnje konferencije je bila cyber sigurnost, obzirom da povećana upotreba informacijsko-komunikacijskih tehnologija predstavlja sve veći rizik za međunarodnu sigurnost. 

- Potaknuti ćemo nadležna tijela vlasti da se djelotvorno i proaktivno suočavaju s izazovima u vezi sa cyber sigurnošću i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, te da razviju relevantne mehanizme za djelovanje - rekao je šef Misije OESS-a u BiH, veleposlanik Bruce G. Berton.

- Preporuke proistekle s ove konferencije će postaviti pravac djelovanja u ovoj oblasti u predstojećem razdoblju - dodao je. 

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, navela je da prema izvještajima Ureda UN za droge i kriminal, oko 80 posto cyber kriminala potiče od organiziranog kriminala.

- To zahtijeva pristup koji uključuje cjelokupnu vlast, gdje različiti sektori u vladi koordiniraju, surađuju i komuniciraju kako bi se ovim pitanjem mogli baviti iz različitih uglova. Još jedan aspekt cyber kriminala je da on zahtijeva da državne vlasti surađuju ne samo s građanima, već i s privatnim sektorom - istaknula je.         
Zoran Šajinović, pomoćnik ministrice obrane BiH, je naglasio da konferencija ima jedan sveobuhvatan karakter i uključuje institucije na svim razinama. „Ovo je dinamičan proces i nove obveze zahtijevaju nove odgovore, kako kada je u pitanju zakonodavni okvir, tako i kada je u pitanju organizacijska struktura. Nastojimo, kroz niz preporuka, koje su rezultat svake od preglednih konferencija, napraviti smjernice za rad koje na neki način utvrđuju dinamiku i prioritete u radu institucija Bosne i Hercegovine u narednoj godini.“  

Desetu godišnju konferenciju o ispunjavanju sigurnosnih obveza Bosne i Hercegovine prema OESS-u i UN-u je organizirala Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH i UN u BiH, priopćeno je iz OESS-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije