Deseci uhićeni tijekom prosvjeda u američkim kampusima za vikend

05.05.2024.
u 11:37

Policija je u subotu uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika i raščistila kamp na Sveučilištu u Virginiji, navodi se u priopćenju sveučilišta, dok su se američki kampusi pripremali za nove nemire tijekom proslave diplome. 

Napetosti su se rasplamsale u kampusu UVA-e u Charlottesvilleu, gdje su prosvjedi uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za razbijanje nereda viđeni na videosnimci kako se kreću kampom na travnjaku kampusa, stavljajući neke prosvjednike na lisice s vezicama i koristeći ono što se činilo biti kemijski sprej.

Sveučilište Virginije je u priopćenju za javnost objavilo da su prosvjednici prekršili nekoliko sveučilišnih pravila, uključujući postavljanje šatora u petak navečer i korištenje pojačanog zvuka.

Jim Ryan, predsjednik UVA-e, napisao je u poruci da su dužnosnici saznali da su se “pojedinci nepovezani sa sveučilištem” koji su izrazili “neke sigurnosne probleme” pridružili prosvjednicima u kampusu.

Nije odmah jasno koliko je među uhićenima bilo studenata UVA.

Grupa pod nazivom UVA logor za Gazu koja je ranije ovog tjedna rekla da je postavila kamp osudila je u objavi na Instagramu odluku sveučilišta da pozove policiju

Deseci ljudi uhićeni su zbog kriminalnog upada ispred Umjetničkog instituta u Chicagu tijekom prosvjeda u subotu nakon što je institut pozvao policiju da ukloni prosvjednike za koje je rekla da su nezakonito zauzeli njegovu imovinu, priopćila je čikaška policijska uprava na X.

Drugdje, sukobi nisu eskalirali u uhićenja. U Ann Arboru, propalestinski prosvjednici nakratko su prekinuli ceremoniju početka na Sveučilištu u Michiganu.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke studenata koji nose tradicionalna pokrivala za glavu i maturalne kape i mašu palestinskim zastavama dok hodaju središnjim prolazom stadiona Michigan uz ovacije i zviždanje tisuće tisuća ljudi.

Ceremonija se nastavila i policija kampusa ispratila je prosvjednike prema stražnjem dijelu stadiona, ali nitko nije uhićen, prema Colleen Mastony, glasnogovornici sveučilišta.

Suprotstavljena stajališta o izraelskom ratu u Gazi izbila su, ponekad nasilno, diljem američkih kampusa tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

Mnoge škole, uključujući Sveučilište Columbia u New Yorku, pozvale su policiju da uguši prosvjede.

Policija je dosad uhitila više od 2000 prosvjednika na fakultetima diljem zemlje.

Sveučilište u Michiganu jedno je od mnogih sveučilišta koja su promijenila svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodjele diploma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije