Street Arts Festivala Mostar

Deseta godina od kako je umjetnost prisutna na svakom koraku u Mostaru

24.08.2021.
u 13:11

Međunarodni Street Arts Festival Mostar koji ovog ljeta obilježava deset godina postojanja, će u predstojećem periodu biti domaćin umjetnicima iz USA, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ova deseta godina festivala je započela aktivnostima još početkom ljeta, pa su tri renomirana umjetnika već dali svoj doprinos festivalu. Pored umjetničkih rezidencija Nikole Korija, NeSpoon i TKV organizirane su i dvije radionice za mlade, kako bi im i na taj način približili umjetničku kulturu, pa je tokom juna mjeseca održana grafiti radionica koju je vodila STF Crew ekipa iz Sarajeva a u
srpnju je održana skate park radionica koju su vodile arhitektice iz ForA udruženja, na kojoj je izrađen idejni projekat skate parka u Mostaru.
Mostar će ulaskom u mjesec rujan/septembar postati otvorena pozornica fantastičnih umjetničkih intervencija i programa koji grad na Neretvi čine prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta.

Ovaj umjetnički pokret koji su mladi aktivisti, umjetnici i kulturni radnici pokrenuli 2012. godine, tijekom deset godina izrastao je u ambiciozan projekat koji unapređuje urbanu kulturu, suvremenu i javnu umjetnost. Ostvarena je najvažnija ambicija, a to je da se živa i progresivna umjetnost „servira“ u život grada.

I ove godine potvrdit će svoj interdisciplinarni i internacionalni karakter te ponuditi novu perspektivu doživljaja grada gdje će biti oslikano dvanaest novih murala i niz manjih grafiterskih intervencija. Također će biti upriličeno i prvo performerno izvođenje 3D mapinga Starog mosta kojim će se festival početi i nastaviti baviti multimedijalnom produkcijom.

Građani i građanke Mostara će pored mogućnosti da gledaju umjetnike na djelu, imati priliku da razgovaraju sa njima i uživaju u performansima i muzičkim događajima.

Pozivamo sve zainteresirane da prate rad Street Arts Festivala Mostar i zajedno sa organizatorima proslave deset godina rada i uspjeha u donošenju umjetnosti u svakodnevni život svih nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?