"Inovacijom do oporavka"

Digitalni život postaje realnost, a budućnost pošte je u inovacijama

09.10.2021.
u 09:38

Svjetska poštanska unija jedna je od najstarijih međunarodnih organizacija, a od 1947. godine specijalizirana je organizacija Ujedinjenih naroda. U početku su međunarodni poštanski odnosi temeljeni na privatnim konvencijama i na međunarodnim bilateralnim ugovorima. U Parizu je 1863. godine održana međunarodna konferencija koja je predložila osnove za multilateralni poštanski aranžman. Predstavnici zemalja članica Međunarodne poštanske konferencije u Bernu su 9. listopada 1874. godine potpisali Bernski poštanski ugovor kojim je utemeljen Opći savez pošta koji od 1878. godine nosi naziv Svjetska poštanska unija. Taj dan se od 1969. godine u cijelom svijetu obilježava kao Svjetski dan pošte.

Prilagodba korisnicima

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pošte je “Inovacijom do oporavka”. - Budućnost pošte upravo je u inovacijama, u promatranju potreba i prilagodbi usluga našim korisnicima. Mreža poštanskih ureda omogućava fizički kontakt korisnika digitalnih kanala diljem svijeta i upravo u toj mreži naših poslovnica snaga je kojoj korisnici vjeruju. Pošta je nastavak digitalizacije koju živimo jer, kada naručite paket preko digitalnih kanala, poštar je taj koji ga dostavlja na vaša vrata - kazao je u povodu Svjetskog dana pošte predsjednik Uprave Hrvatske pošte Mostar Mate Rupčić. Poštanska mreža osjeća operativne i ekonomske posljedice pada obujma pismovnih pošiljaka i rasta broja poslanih paketa. Tradicionalne poštanske usluge se mijenjaju i potiču promjene, dok su dostava paketa, financijske usluge, logistika i maloprodaja nova područja djelovanja poštanskih operatora. Kroz internetsku trgovinu ePostShop korisnicima je omogućena kupnja iz udobnosti vlastitog doma, ali, isto tako, otvorena su vrata svim malim poduzetnicima za prodaju proizvoda preko ove virtualne trgovine koju je izgradila Hrvatska pošta Mostar. Kombinacija prodajnih kanala HP-a Mostar s logističkim uslugama Brze pošte pruža brojne mogućnosti, kako za privatne tako i za poslovne korisnike. Digitalni život postaje naša realnost, a pošte su odavno dio naših svakodnevnih života i poslovanja. Usluge poput track&trace servisa, praćenja pošiljaka Brze pošte 1323 skeniranjem QR koda, elektroničko popunjavanje carinskih deklaracija, slanje i primanje novca elektroničkim poštanskim uputnicama ili preko PostCash mobilne aplikacije pokazatelj su prilagodbe Hrvatske pošte Mostar suvremenim prilikama.

Razmjena iskustava i proslava

Ovogodišnja proslava u organizaciji Svjetske poštanske unije održat će se preko digitalnih kanala, što je odlična prilika da u programu sudjeluju i zaposlenici HP-a Mostar te tako čuju zanimljiva predavanja, iznesu svoja iskustva i razmišljanja u digitalnim radionicama. Vrata poštanskih ureda Hrvatske pošte Mostar za ovaj Dan pošte otvorena su za mališane iz vrtića i škola koji tako doznaju više o tome kako putuje pošta te kako poslati pisma svojim najdražima. Ovom prigodom svim svojim djelatnicima, kao i djelatnicima poštanske mreže diljem svijeta iz HP-a Mostar zaželjeli su sretan Svjetski dan pošte! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije