OTKRIVAMO pogreške koje su popisivači pravili tijekom popisa stanovništva u BiH pri popunjavanju obrazaca

Dijete mlađe od godinu dana na popisu u BiH dalo podatke samo za sebe

Bebe
Thinkstock
06.07.2015.
u 09:30

Tijekom rada na terenu popisivači su bili u raznim situacijama i u dijalogu s ispitanikom su utvrđivali činjenice i upisivali odgovore na obrasce onako kako su im ispitanici odgovarali. Pri tome su pravili i pogreške na osnovi kojih se popisane osobe ne mogu isključivati prilikom obrade podataka. Stoga ne čudi da su podatke davale i maloljetne osobe. A prema Zakonu, podatke o odsutnim članovima kućanstva starijim od 15 godina može dati samo punoljetni prisutni član kućanstva kojemu su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj. Kako bi se utvrdio broj malodobne djece koja su za sebe davala podatke, kao i broj malodobnih koji su davali podatke za druge osobe, urađene su tri dodatne analize i statistika takve djece.

Pogreške popisivača

Nakon izdvajanja kućanstava u kojima ima najmanje jedno dijete starosti do 15 godina, prebrojana su djeca koja su za sebe dala podatak. Došli smo u posjed podataka kako 10.221 kućanstvo ima barem jednu punoljetnu osobu koja je dala podatak za sebe, ali je popisivač na popisnicama za 12.475 djece mlađe od 15 godina označio da je dijete dalo podatke za sebe. Ovo su bile situacije u kojima je popisivač pravio pogrešku prilikom popunjavanja obrazaca. Evidentirani su i slučajevi da je dijete mlađe od godinu dana dalo podatke za sebe. Nakon što su izdvojena kućanstva u kojima ima najmanje jedno dijete starosti do 15 godina, prebrojana su djeca koja su za sebe dala podatak. Od ovih kućanstava izdvojena su kućanstva čiji su svi članovi za sebe dali podatak. Nakon toga su prebrojana djeca mlađa od 15 godina koja su za sebe dala podatak. Podaci pokazuju da su popisivači za sve popisane osobe u 3661 kućanstvu, a riječ je o ukupno 15.859 osoba, na popisnicama označili kako je svako za sebe dao odgovor, čak i na popisnicama koje su popisivači popunjavali za djecu starosti do 15 godina, a njihov broje je 4912.

Otkrivene nepravilnosti

Treća analiza koja je rađena za 4566 djece starosti 0-9 godina, djeca su sama za sebe dala podatke. Događale su se pogreške pa je tako ispalo da je broj djece starosti 0 godina bio 265, što je očigledna pogreška popisivača prilikom označavanja odgovora na pitanje 46, a koje je glasilo “Tko je dao podatke?”. Broj djece starosti 10-14 godina koji su za sebe dali podatke je 8258 djece. Mlađih od 15 godina koji su za sebe dali podatke, a koji su rezidenti BiH je 12.179 ili 96,8 posto, a samo 397 djece ili 3,2 posto djece nisu rezidenti BiH, pokazuje analiza. Urađena je i analiza osoba za koje su podatke dale malodobne osobe, a takvih je bilo 2386. Prilikom analize ovog kontingenta stanovništva u prvoj fazi izdvojena su kućanstva koja imaju najmanje jednog člana mlađeg od 18 godina koji je dao podatak za sebe. U drugoj fazi prebrojani su članovi u kućanstvima u kojima svi punoljetni članovi nisu dali podatke za sebe. U trećoj fazi su članovi kućanstva koji nisu za sebe dali podatak. Kada se pravila rezidentnosti primijene na stanovništvo navedeno u ovoj skupini, osobe za koje su podatke dale maloljetne osobe, a koji su rezidenti BiH je 2556 osoba ili 96,9 posto ove skupine stanovništva, a 82 osobe ili 3,1 posto nisu rezidenti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije