KULTURA

“Djelidba” povezala mostarska kazališta

djelidba
VL FOTO
04.12.2014.
u 10:47

Sljedeći korak je predstava “Chick lit” koju će HNK izvesti u NP Mostar

Samo nas jedan smišljeni i postupni kulturni proces može izvesti iz ove socijalne kaljuže i uvesti u europske kulturne krugove. Tog posla uhvatili su se (a tko bi drugi?) dvije najveće teatarske kuće u Mostaru Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar i Narodno pozorište Mostar.

Normalizacija stanja

Prvi korak njihove suradnje bila je predstava “Mostarska djelidba” koju je ansambl NP Mostar izveo pred prepunim gledalištem Male scene HNK. Predstava je rađena po tekstu “Djelidba” Skendera Kulenovića, a režirao ju je i mostarskim prilikama prilagodio nedavno preminuli Sulejman Kupusović. Značaj ovog kulturnog događaja je nemjerljiv za normalizaciju općeg stanja u još uvijek duboko podijeljenom gradu.

Pljesak i ovacije publike na kraju predstave, među kojima je bilo i dosta onih koji nikad na djelu nisu vidjeli glumce NP Mostar, ohrabrenje su za buduće projekte koje najavljuju ove dvije nacionalne teatarske kuće. Sljedeći korak je predstava “Chick list” koju će HNK Mostar izvesti na sceni NP Mostar u četvrtak, 11. prosinca, a, uz ostalo, u planu je i priprema zajedničke predstave “Ajmo na fuka” na proljeće sljedeće godine.

- Ovaj značajan događaj nazvao bih jednim kulturološkim iskorakom u gradu Mostaru. Meni je jako drago, kao ravnatelju HNK, što je odziv publike bio dobar i što je ista ta publika sjajno primila predstavu i kolege iz NP Mostar. Dobar početak naše suradnje - kazao nam je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

Ni glumci NP Mostar nisu krili zadovoljstvo prijmom u HNK, što su i zaslužili, prije svega kvalitetnom izvedbom predstave.

Otkaz zbog ideje

- Ovo nije prvi put da glumci NP Mostar igraju predstavu u HNK, ali je veoma važno da smo baš ovu vrlo aktualnu predstavu odigrali na toj sceni.

Jer htjeli priznati mi ili ne, imamo podjelu grada po svakoj osnovi, i nacionalnoj i vjerskoj i teritorijalnoj. Drago nam je što je publika sjajno reagirala na predstavu. Da vam iskreno kažem, ovakvo nešto sam dugo čekao jer sam i sam na tome radio čak i tijekom rata, a zbog takve ideje sam dobio otkaz jer sam kao član HNK igrao predstavu u NP Mostar. Ovo je davno trebalo napraviti - smatra Šerif Aljić, glumac NP Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?