Istekao rok za prijavu

Do 14. lipnja provjera prijava i ovjera stranaka

euroizbori
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
31.05.2014.
u 10:17

Situacija oko izborne utrke bit će poznatija tek nakon što se i proces provjera okonča, ali i nakon što istekne rok za prijavu koalicija

Gužva je bila jučer u zgradi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Neovisni kandidati i predstavnici političkih stranaka su, po običaju, čekali zadnji dan za predaju prijava za sudjelovanje na općim izborima.

Ispunili formalnu obvezu

Nema većih iznenađenja, jer su sve značajnije stranke ispunile ovu formalnu obvezu i predale prijavu za sudjelovanje na izborima. HDZ BiH, HDZ 1990., SDP i neke druge stranke prijavu su predale ranije, a jučer su to uradili i predstavnici SDA, SBB-a i preostalih stranaka. Dokumente za prijavu kandidature preuzelo je 77 političkih stranaka i 48 neovisnih kandidata, a nekoliko timova SIP-a radilo je jučer na preuzimanju, provjeri i ažuriranju prijava. Konačan popis i imena svih prijavljenih političkih subjekata mogu se pronaći na službenoj internet-stranici SIP-a. Sukladno naputku o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, Središnje izborno povjerenstvo BiH će do 14. lipnja izvršiti provjeru podnesenih prijava i ovjeriti sudjelovanje na izborima političkih stranaka i neovisnih kandidata koji budu ispunjavali zakonom propisane uvjete. Situacija oko izborne utrke bit će poznatija tek nakon što se i ovaj proces okonča, ali i nakon što istekne rok za prijavu koalicija. Vodeće stranke na bošnjačkoj političkoj sceni najavile su samostalan nastup na izborima, a izuzetak je izborna utrka u Republici Srpskoj. Među hrvatskim strankama se očekuje okupljanje oko Hrvatskog narodnog sabora, a i one koje ostanu izvan ove grupacije najavljuju određene koalicijske nastupe. U RS-u će se očito iskristalizirati dva bloka, iako će koalicijska suradnja ovisiti o razini vlasti za koju se provode izbori. Pozornost javnosti privuklo je i nekoliko neovisnih kandidata za Predsjedništvo. Veliko zanimanje izazvala je odluka bivšeg reisa Mustafe Cerića da istakne neovisnu kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nisu se mogli prijaviti

Prijavu za nastup na izborima, kao neovisni kandidat, predao je i dopredsjednik FBiH i nekada visoki dužnosnik SDA Mirsad Kebo. Za izbore se nisu mogli prijaviti Bosanska demokratska stranka, Brčanska demokratska inicijativa “Za bolje Brčko“, Demokratska stranka Srpske, Ekološka stranka E-5 Zeleni, Hrvatska stranka prava Posavine, Hrvatski blok BiH, Narodna partija socijalista, Politička organizacija građana “Nezavisna lista BiH”, Savez za demokratsku Srpsku, Socijaldemokratska partija RS, Srpska stranka RS-a i Stranka kokuza, jer nisu dostavili godišnja financijska izvješća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?