Ne popuštaju

Dodik za nedjelju sazvao sastanak srpskih političara o odluci Ustavnog suda BiH

milorad dodik
28.11.2015.
u 07:00

Povod za sazivanje sastanka je najnovija odluka Ustavnog suda BiH, kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusuglašenim s Ustavom BiH

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u nedjelju, 29. studenog održat će se sastanak kojem će prisustvovati predstavnici vlasti RS-a, predsjednici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini te predstavnici RS-a u institucijama BiH.

Povod za sazivanje sastanka je najnovija odluka Ustavnog suda BiH, kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusuglašenim s Ustavom BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da će doći na sastanak da bi se razmotrila ova situacija koja prevazilazi stranačke interese.

Ocijenio je da je odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. siječanj kao Dan RS-a, taj sud izašao iz sfere tumačenja ustava i da je poodavno ušao u sferu njegovog prekrajanja, odnosno promjene Daytonskog ustava, javlja Fena.

Uvjeren je da vjerojatno ta odluka neće biti provedena i da Narodna skupština RS-a neće promijeniti svoj raniji stav u kome je upozorila da neće prihvatiti odluku Ustavnog suda koja je protiv RS-a.

Lider PDP-a Mladen Ivanić zagovara da se nastavi slaviti 9. siječnja i kaže da ne vidi tko to njemu može zabraniti.

Tvrdi da je odluka ovog suda jedna od najgorih mogućih koje je Sud mogao donijeti u ovom trenutku, ali da postoje razni načini i da se ona ne provede, odnosno “politički s njom igra“, ali “garantira” da će 9. siječnja ostati Dan RS-a.

I lider NDP-a Dragan Čavić je potvrdio će se odazvati sastanku kod Dodika i smatra da političari iz RS-a neće izlaziti iz okvira Deklaracije koju je usvojila Narodna skupština, te da treba nastaviti slaviti 9. siječanj kao Dan RS-a, jer predstavlja neodvojivi dio identiteta RS-a.

Istaknuo je da će odluku Ustavnog suda BiH odbaciti srpski predstavnici u političkom životu RS-a i BiH, navodeći da ne vidi načina kako se može ukinuti 9. siječanj kao Dan RS-a.

-Smatram da će predstavnici iz Srpske u BiH postići konsenzus o ovoj odluci i da nitko ne smije zlorabljavati teme o kojima dva politička bloka u RS-u ne mogu postići sporazum, naglasio je Čavić.

Predsjednici stranaka vladajuće koalicije u RS, Milorad Dodik (SNSD), Marko Pavić (DNS) i Petar Đokić (SP) zatražili su danas hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi suci stranci bili “izbačeni“ iz ove pravosudne institucije.

Dodik kaže da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH trebao biti donesen u roku od pet mjeseci, te najavio da će pozvati predstavnike iz RS-a u institucijama BiH da se povuku iz vlasti sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH.

Kao naredne korake najavio je podršku Deklaraciji Narodne skupštine RS-a u kojoj se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH, te da se ona neće provoditi kroz zakonodavstvo ni u Vladi ni u Narodnoj skupštini, a 9. siječanj će se nastaviti slaviti kao Dan RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije