Prijave o bombama u 429 škola u RS-u i dvije u Travniku

Dojave o bombama u školama u RS-u s IP adresom iz inozemstva

02.06.2022.
u 20:05

KDZ pregledima utvrđeno je da su dojave bile lažne

Tjedan dana nakon što su na e-adrese 110 osnovnih i srednjih škola u Sarajevskoj županiji stigle dojave o postavljenim bombama isto se dogodilo u Republici Srpskoj. Naime, na području RS-a jučer je policiji prijavljeno da je 429 osnovnih (centralne i područne) i srednjih škola primilo na e-adresu poruku prijetećega sadržaja da je postavljena bomba u školi, piše Večernji list BiH. 

Škole pregledane

KDZ pregledima utvrđeno je da su dojave bile lažne. - U okviru ovih aktivnosti utvrđeno je nekoliko IP adresa iz inozemstva - rekli su iz MUP-a RS-a. Prema nepotvrđenim informacijama poruka je stigla s adrese hatttredd@yandex.ru pa se pretpostavlja da se radi o hakerskom napadu iz Rusije. Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić rekla je da je Ministarstvo nakon informacije o prijetećoj poruci odmah informiralo MUP o svim saznanjima i postupilo u skladu s protokolima.

- Svi su ravnatelji osnovnih i srednjih škola u ranim jutarnjim satima informirani o tome da se odgodi ulazak djece u školske prostorije do prijma odobrenja o sigurnosti u školi, a nakon pregleda prostorija koje su izveli pripadnici MUP-a - rekla je Trivić.

Iz Ministarstva je priopćeno da su ravnatelji škola kontaktirali policijske postaje u svojim jedinicama lokalnih samouprava, a u školama koje su pregledane utvrđeno je da je riječ o lažnim dojavama. U tekstu poruke koja je stigla školama stoje vrlo jezive riječi napisane na ćirilici. - Na teritoriju škole postavljen je eksploziv. Mrzimo ovaj j...ni svijet. Naša je misija ubijati. Što prije ljudska rasa bude izbrisana s lica zemlje, to bolje... nitko neće ostati živ. Nije nam žao taloga zemaljskog, jadnog ljudskog roda. Dići ćemo školu u zrak. Tisuće mrtve srpske djece. Krv će se proliti morem. Mi smo među vama. Svi ćete umrijeti - navedeno je. Sadržaj poruke, koje su primile škole u RS-u, sličan je sadržaju poruke koje su upućene školama u SŽ-u prošli tjedan.

Travnik i SŽ

Prijave o bombama jučer su dobile i dvije škole u Travniku. U Osnovnoj školi u Travniku oko 9 sati prijavljeno je postavljanje eksplozivne naprave zbog čega su svi učenici i osoblje evakuirani iz škole. Oko 12 sati dojava o eksplozivnoj napravi prijavljena je i u Mješovitoj srednjoj školi u Travniku, nakon čega su učenici evakuirani. I policijskim postajama u Sarajevu jučer su stigle dojave o bombi.

- Na e-adresu više organizacijskih jedinica Uprave policije MUP-a SŽ-a u 9.35 zaprimljene su dojave o navodno postavljenim bombama u više policijskih jedinica Uprave policije MUP-a SŽ-a - rekli su iz MUP-a SŽ-a.

Nova serija masovnih lažnih dojava o podmetnutim bombama odraz je tamne strane demokracije, kaže za Avaz doktor znanosti u području obrane i sigurnosti te nekadašnji ravnatelj Policijske akademije MUP-a FBiH dr. Taib Spahić. Smatra da kontinuitet dojava poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja utemeljenog na izazivanju nesigurnosti i straha građana, ali i negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije skupine društva - djece.

- Očit je krajnji cilj - stvaranje nepovjerenja u rad policijskih i pravosudnih organa. Potrebna je brza reakcija institucija društva. I represivna i proaktivna, kroz energično djelovanje i odgovor policije te pravosudnih organa - kaže Spahić. Nakon Srbije i Crne Gore serija dojava nastavila se i u BiH. Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca iz NATO saveza stiglo je upozorenje o potencijalnom ruskom cyber-napadu na BiH. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană kaže da su cyber-napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, dio nove vrste ratovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije