Kupci svoje nezadovoljstvo ne kriju

Dok čekaju ograničenja, građani prisiljeni kupovati po znatno višim cijenama

15.02.2024.
u 08:55

Građani su ogorčeni na poslodavce i vlasnike trgovina zbog ovakvih postupaka. Dok se uvode mjere kako bi se ograničile cijene, pojedini poslodavci već su počeli otpuštati radnike i zatvarati pogone zbog, kako tvrde, nemogućnosti podnošenja novih uvjeta nakon povećanja minimalca

Cijene u trgovinama, osobito u RS-u, divljaju. Trgovci povećanje cijena u RS-u pravdaju povećanjem minimalca. Nekad su građani za kruh izdvajali 1,20, a danas i do 2,90 KM, piše Večernji list BiH.

Cijene mlijeka, mesa i sredstava za higijenu također su znatno porasle. Kupci svoje nezadovoljstvo ne kriju, kažu da s današnjim cijenama više ne mogu ni sastaviti kraj s krajem. Građani ističu da su primijetili kako u posljednje vrijeme podižu cijene, što nisu očekivali jer je onaj val poskupljenja već prošao.

– Primjerice, čaj. Jedan dan je 1,15, sutradan 2,20 KM – ističu građani. To će zaustaviti, kažu iz Vlade RS-a. Doradit će postojeće uredbe u oblasti životnih namirnica, nafte i naftnih prerađevina, a posebno u oblasti pekarskih proizvoda. Nova uredba uskoro će stupiti na snagu, a njome će biti proširen asortiman proizvoda koji podliježu Zakonu o marži, prenosi ATV.

Manipulacije

– Ono što je naš prvenstven cilj jest osigurati osnovni kruh ili kako ga god nazvali - narodni, domaći kruh, što jeftiniji za građane RS-a i da ispoštujemo ovu uredbu što se tiče marže na osnovne životne namirnice – kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma. Tržišna inspekcija RS-a započela je s intenzivnim kontrolama cijena osnovnih životnih namirnica kako bi zaustavila neopravdano podizanje cijena. Ovakve kontrole postale su nužne nakon što su cijene osnovnih namirnica u samo mjesec dana porasle, sada čak i za dvostruko više nego prije. U više od pet stotina kontrola većina je pokazala prekoračenje marži te su pronađeni slučajevi lažnog isticanja cijena, manipulacije cijenama na blagajni te nepoštivanja propisanih marži. Unatoč kaznama od 10.000 KM, pojedini vlasnici trgovina nastavljaju podizati cijene. Građani su ogorčeni na poslodavce i vlasnike trgovina zbog ovakvih postupaka. Dok se uvode mjere kako bi se ograničile cijene, pojedini poslodavci već su počeli otpuštati radnike i zatvarati pogone zbog, kako tvrde, nemogućnosti podnošenja novih uvjeta nakon povećanja minimalca. Dok ne stupi na snagu nova uredba o ograničenju cijena, građani će biti prisiljeni kupovati po trenutačnim, znatno višim cijenama.

Akcije bez rezultata

U Vladi RS-a i udrugama za zaštitu potrošača kažu da se povećanje iznosa minimalne plaće zloupotrebljava za neopravdano povećanje cijena robe, proizvoda i usluga. Cijene kruha, peciva i ostalih proizvoda u većini pekarnica više su za 10 do 20 pfeniga, iako još nije prošlo ni mjesec dana od stupanja na snagu odluke o minimalcu od 900 KM. Razliku u cijenu primijetili su i građani. Od svih proizvoda, kažu, najviše su poskupjeli prehrambeni. Određeni proizvodi za kratko vrijeme poskupjeli su od 10 do 20%, kažu iz udruga za zaštitu potrošača. Imali su već određenih žalbi građana da su pojedini proizvodi, samo dva dana nakon što je donesena odluka o minimalcu, poskupjeli. Akcijom "Zaključavamo cijene" u FBiH, koja traje nepuna dva mjeseca, Federalno ministarstvo trgovine, u suradnji s poslodavcima, nastojalo je suzbiti inflaciju hrane i higijenskih potrepština. Međutim, kako vrijeme odmiče, sve je jasnije da u novčanicima građana stanje nije nimalo bolje. Građani se žale da u trgovačkim centrima nema velikog broja proizvoda čije bi cijene trebale biti "zaključane" i da se, jednostavno, umjesto njih prodaju drugi, znatno skuplji. Kažu da oznake u većini trgovačkih centara uopće nisu istaknute, a posebno da se radi o artiklima koji su znatno niže kvalitete i praktički nepoznatih robnih marki. Iako se uglavnom iznosilo da su "zaključane" cijene za čak 40 artikala, na stranici Federalnog ministarstva trgovine vidljivo je da je samo osam većih trgovačkih društava prijavilo toliko proizvoda za ovu akciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije