Vojna kapelanija Orašje obilježila patrona Vojarne svetog Jurja

Don Stojanović: Žrtva počivana vjeri u Boga, na želji da ovaj svijet bude bolji i pravedniji

24.04.2024.
u 17:54

Prigodnim sadržajima Vojna kapelanija Orašje obilježila je patrona Vojarne svetog Jurja. U krugu Vojarne "Sinovi Posavine" u Bukovoj Gredi položeni su vijenci uz spomen-obilježje podignuto u spomen na poginule branitelje iz nekadašnje 4. gardijske brigade HVO-a "Sinovi Posavine" iz koje je izrasla nakon preustroja današnja 6. pješačka brigada OS-a BiH, piše Večernji list BiH. U prostorima vojne kapele svetog Jurja održano je misno slavlje koje je predvodio don Marijan Stojanović, uz koncelebriranje vojnih kapelana i svećenika, među kojima je bio i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. Misu je pratio crkveni zbor župe Tolisa Adoro pod ravnanjem prof. Marije Nedić.

Nadahnuta propovijed

- Mi živimo u svijetu gdje su nerijetko vrijednosti u životu preokrenute, sve više se gleda na materijalizam, hedonizam, vlastito zadovoljstvo, na provod i ispunjavanje prohtjeva, No, s druge strane, Isus nama kršćanima za nagradu ne obećava ništa od tog, nego kaže: "Uzmi križ svoj ako želiš ići za mnom". Mi smo to sigurno osjetili u svojemu životu, najviše mi koji smo proživjeli ovaj posljednji rat i uvidjeli da bez žrtve, a nekada i žrtve vlastitoga života, nema uspjeha. No, ta žrtva počiva na vjeri, na vjeri u Boga, na želji da ovaj svijet bude bolji i pravedniji - naglasio je tijekom propovijedi don Marijan Stojanović.

Vojni kapelan fra Marinko Živković zahvalio je svima koji su došli u Vojarnu "Sinovi Posavine" podijeliti s njima radost patrona Vojne kapelanije Orašje svetog Jurja, njezina zaštitnika i sve što simbolizira za djelatnike 3. pješačke brigade kao značajan datum i događaj. - Dok se prisjećamo hrabrosti i požrtvovnosti sv. Jurja u borbi protiv zla, prisjećamo se i svih onih koji su služili i koji trenutačno služe pod njegovim zaštitnim okriljem. Neka nam ova svečanost bude podsjetnik na našu zajedničku odanost, solidarnost, predanost i neka inspirira da nastavimo njegovati vrijednosti koje su nas uvijek definirale kao vojnu zajednicu koja služi dobru - poručio je vojni kapelan fra Marinko Živković.

Pripadnici EUFOR-a

Od vojnih dužnosnika sadržajima obilježavanja patrona vojarne, uz ostale, nazočili su: zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS BiH brigadni general Zdravko Rezo, brigadiri Željko Milić i Damir Milić, kao i načelnici 5. i 6. pješačke brigade, kao i bojnik Anto Divković, zapovjednik 6. pješačke brigade. Među brojnim uzvanicima civilnih struktura svečanostima su nazočili predsjednik Skupštine i Vlade Posavske županije Blaž Župarić i Đuro Topić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, konzul gerant Jadranka Modrić, voditeljica Konzulata Orašje. Također su bili pripadnici EUFOR-ovih snaga raspoređenih na lokaciji Vojarne "Sinovi Posavine", strateške pričuvne snage EUFOR-a koje će izvjesno vrijeme boraviti u Vojarni "Sinovi Posavine". U njezinu su sastavu pripadnici EUFOR-a iz Francuske, Italije i Rumunjske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije