The Henley Passport Index objavio novo izvješće najmoćnijih putovnica, BiH napredovala za dva mjesta

Državljani BiH bez viza mogu putovati u 118 zemalja, za neke nisu ni čuli

20.07.2023.
u 18:56

Državljani BiH, barem oni koji imaju samo bh. putovnicu, nerijetko imaju dojam da, osim u susjedne i zemlje članice schengenskog sporazuma, bez viza ne mogu nigdje drugdje putovati. Međutim, sudeći prema podacima londonske savjetodavne tvrtke Henley & Partners, nisu u pravu. U svijetu postoji čak 118 država koje ne traže vize za ulazak bh. državljana, piše Večernji list BiH. Doduše, za mnoge od ovih država većina stanovnika nikada nije ni čula i pitanje je bi li ih uspjeli pronaći na karti. Poput države Niue. Radi se o otočnoj državici površine oko 260 četvornih kilometara, odnosno gotovo kao dva Sarajeva, u kojoj živi samo 1600 ljudi. Ako je pokušate naći na karti, smještena je u južnom dijelu Pacifika, oko 2400 kilometara sjeveroistočno od Novog Zelanda.

Najmoćnije putovnice

Jedna od takvih država je i Aruba. To je otok u Karibima 25 km sjeverno od Venezuele. Ona je jedno od četiri ustavne zemlje Kraljevine Nizozemske. Kao i druga tri dijela Nizozemske, i Aruba ima vlastiti ustav i svoju vladu. Aruba uživa potpunu unutarnju autonomiju. Glavni i najveći grad je Oranjestad. Površine je 180 km2 i ima 106.537 stanovnika. Ovakvih, nama manje poznatih, država na ovoj listi ima još. The Henley Passport Index objavio je novo izvješće najmoćnijih putovnica za 2023. godinu. Prvi put u pet godina Japan nije na prvom mjestu. Tron je preuzeo Singapur, čiji državljani bez vize mogu posjetiti 192 od 227 bezviznih zemalja. Drugo mjesto dijele Njemačka, Italija i Španjolska (190). Iza njih su Austrija, Finska, Francuska, Japan, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska (189). Na četvrtom mjestu su Danska, Irska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo (188). Ujedinjeno Kraljevstvo je, nakon što je klizilo niz ljestvicu u prethodnih šest godina, skočilo dva mjesta na četvrto mjesto, poziciju koju je posljednji put držalo 2017. SAD, s druge strane, nastavlja sada već desetljeće kliziti niz indeks, skliznuvši još dva mjesta - na osmo, s pristupom u 184 zemlje bez viza. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zajedno su držali prvo mjesto na indeksu 2014., ali su od tada na širokoj silaznoj putanji. Australija je na šestom mjestu s bezviznim pristupom u 186 zemalja. Bosna i Hercegovina je na 47. mjestu. Državljani BiH mogu ući u 118 država. U odnosu na prošlu listu, napredovali smo dva mjesta. Kada je riječ o regiji, Slovenija je na devetom mjestu, Hrvatska na 14., Srbija na 34., Makedonija na 43., Crna Gora na 44., Albanija na 48., a Kosovo na 94. mjestu.

Dno ljestvice

Afganistan je i dalje ukorijenjen na dnu indeksa, s rezultatom bezviznog pristupa samo 27 zemalja, a slijede ga Irak (29) i Sirija (30) - tri najslabije putovnice na svijetu. Na dnu The Henley Passport Indexa su države čija putovnica omogućava ulazak bez viza u manje od 40 zemalja svijeta, a to su: Sjeverna Koreja (39), Nepal (38), Palestina (38), Somalija (35), Jemen (35), Pakistan (33). Dr. Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa i izumitelj koncepta indeksa putovnica, kaže da samo osam zemalja u svijetu danas ima manje bezviznog režima nego prije deset godina, dok su druge bile uspješnije u osiguravanju većeg broja putovanja za svoje građane. - UAE je dodao impresivnih 107 odredišta svom rezultatu bezviznog režima od 2013., što je rezultiralo ogromnim skokom od 44 mjesta na ljestvici u proteklih 10 godina - s 56. na 12. mjesto. To je gotovo dvostruko više od sljedeće države, Kolumbije, koja je uživala u skoku od 28 mjesta na ljestvici i zasjela na 37. mjesto - kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?