Sud FBiH oslobodio optužene za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića

Duje Šantić: Presudom se ponovno pokušalo ubiti mog oca. Pravda ne može izići na vidjelo zbog ljudi u vlasti

15.06.2023.
u 18:11

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je oslobodio optužbi nekadašnjeg zapovjednika Vojne policije bošnjačke Armije BiH Hamdiju Abdića Tigra, aktualnog zastupnika Stranke demokratske akcije, te časnike i pripadnike ove vojne postrojbe za ubojstvo nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane generala Vlade Šantića nedaleko od Bihaća, što je njegov sin nazvao očekivanom odlukom, smatrajući da je cijeli proces bio farsa, piše Večernji list BiH. - Ovime se ponovno kopa po našim ranama. Iskreno, očekivao sam ovakvu presudu. Jednako kao što se to dogodilo pred Županijskim sudom u Bihaću, gdje sam s majkom bio u svojstvu svjedoka. To je namješteno i od prvog trenutka znalo se da će tako završiti - rekao je Duje Šantić u izjavi za Večernji list. Dodao je kako pravde nema jer još uvijek odgovorni za taj zločin i prikrivanje te manipuliranje cijelim slučajem obnašaju visoke dužnosti.

Piše knjigu

- Nema pravde kao što je nema od 1995. godine. Oni koji imaju veze s pravdom sjede na visokim pozicijama i jednostavno zbog toga pravda ne može izići na vidjelo. Ovom se presudom ponovno pokušalo ubiti mog oca, ali ne mogu uspjeti jer u nama živi njegov duh. On je živ u meni, majci, sestri, kroz obitelj - dodao je prilično emotivno govoreći o odluci Vrhovnoga suda o kojoj je doznao nakon našeg telefonskog poziva. Prisjetio se i susreta u sudnici s donedavnim optuženikom Hamdijom Abdićem Tigrom. - Ne možeš im ništa. On se učlanio u taj SDA točno 2013. godine kada se vodila istraga. Nakon toga je ostvario političku karijeru - rekao je Duje Šantić. Otkrio je kako je počeo s pisanjem knjige koja će govoriti o iskustvu u okruženju u Bihaću, izlasku i ocu. - Kroz knjigu ću nastojati u uspomeni na oca navesti što je moguće više detalja - dodao je. Kao iz potpuno suprotnog univerzuma, ocjenu o okončanju procesa dao je odvjetnik prvooptuženog Alen Nakić rekavši kako je presudom stavljena točka "na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa", dajući komentar poput političkog komesara, a ne odvjetnika optuženog Abdića. Sam Abdić tijekom rata u BiH bio je zapovjednik 502. brigade Armije BiH, koja je bila u sastavu Petog korpusa, i jedan od najbližih suradnika Atifa Dudakovića. Najprije je Tužiteljstvo Unsko-sanske županije nakon dugogodišnje istrage optužilo Abdića i još pet pripadnika postrojbe kojom je zapovijedao da su u ožujku 1995. zarobili te potom ubili generala Vladu Šantića, koji je bio zapovjednik HVO-a na bihaćkom području. Županijski sud u Bihaću u svibnju 2022. oslobodio ih je tih optužbi, a tu je presudu sada potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, pa je time cijeli proces okončan jer ne postoji mogućnost žalbe, osim eventualnog priziva Ustavnom sudu BiH. Oba suda su konstatirala kako Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženih, odnosno kako za to nisu prikupljeni potrebni dokazi. No, nekoliko je stvari jako problematično u ovome predmetu. Najprije je to činjenica da policijska i pravosudna tijela ovaj slučaj nisu okarakterizirala kao ratni zločin, što je očito bila situacija, čak i unatoč tome što su dvije vojske, HVO i Armija BiH, zajednički branile bihaćku enklavu od srpskih nasrtaja. Neshvatljivo je kako je iz cijeloga procesa nestao general Atif Dudaković, iako je više svjedoka tvrdilo da se Šantiću gubio svaki trag nakon susreta s njim u hotelu Sedra u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine. Prije ubojstva Šantića došlo je do problema između HVO-a i ABiH.

"Vodite ga na spavanje"

U caffeu Flamingo u Bihaću vojnik Petog korpusa Armije BiH Denis Zulić pucao je u Salku Džanića, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji je s teškim ozljedama kralježnice odmah prebačen u lokalnu bolnicu. General Šantić, kada je čuo za taj incident, odmah je otišao vidjeti ranjenog vojnika. Jedan od svjedoka tih događanja potvrdio je kako se Šantić s tjelohraniteljima vratio u Glavni stožer HVO-a. Nedugo nakon toga u zapovjedništvo je stigao Abdić, koji ga je odveo u hotel Sedra. Prije nego što se rastao s Dudakovićem, bivšim oficirom JNA, koji je kazneno prijavljen da je s monstrumom Ratkom Mladićem čak sudjelovao i u agresiji na Hrvatsku 1991. godine, Dudaković je rekao: "Vodite generala na spavanje!" Drugi pak svjedok potvrdio je kako je Tigar na izlazu iz hotela doviknuo: "Radite s njim što želite..."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije