Tri tjedna do predaje zahtjeva za članstvo u EU

Dvojbe oko SSP-a i koordinacijskog mehanizma moguće riješiti za 24 sata

dragan covic
26.01.2016.
u 07:00

Očito je kako je dobivanje datuma za predaju zahtjeva snažan vjetar u leđa političkim čimbenicima u BiH da u preostalom razdoblju riješe sve dvojbe oko koordinacijskog mehanizma i prlagodbe SSP-a

Konkretan pomak u stvaranju preduvjeta za predavanje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače mogao bi biti napravljen već u četvrtak, piše Večernji list BiH.

Iako u predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nije predviđena rasprava o koordinacijskom mehanizmu i prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, postoje realni izgledi da se ta pitanja ipak pokrenu.

Politički dogovor

Očito je kako je dobivanje datuma za predaju zahtjeva snažan vjetar u leđa političkim čimbenicima u BiH da u preostalom razdoblju riješe sve dvojbe oko koordinacijskog mehanizma i prlagodbe SSP-a. Skepsa, pa čak i kritike koje se mogu čuti u dijelu političke javnosti u BiH ne bi trebali spriječiti konačan dogovor o dva spomenuta pitanja u iduća tri tjedna. Ulog je jednostavno prevelik i toga svi u BiH moraju biti svjesni. Nakon dugo vremena BiH je u prilici potpuno učvrstiti svoju europsku perspektivu.

Osim toga, početak primjene Mehanizma koordinacije omogućit će procesuiranje velikog broja pitanja na kojima inzistira EU. Podnošenje zahtjeva pozitivno će se odraziti na sve reformske procese u zemlji.

U tom kontekstu treba promatrati i očekivanja predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića da bi do 15. veljače trebao biti postignut konačan politički dogovor o promjenama Izbornog zakona BiH.

- Vjerujem kako ćemo političkim dogovorom o izmjenama Izbornog zakona Europi vrlo skoro poslati još jednu snažnu poruku, a to je da smo sposobni samostalno rješavati probleme i da BiH može funkcionirati kao ozbiljna država koja zaslužuje mjesto u velikoj EU obitelji, kazao je Čović u intervjuu za naš list.

Predaja zahtjeva, uz konačno zatvaranje pitanja koordinacijskog mehanizma i prilagodbe SSP-a, pozitivno će djelovati i na put BiH prema NATO savezu. Blizu smo aktiviranju Akcijskog plana za članstvo, poznatijeg kao MAP. Proces uknjižbe vojne imovine mora biti intenziviran i riješena imovinsko-pravna pitanja kako bi već u lipnju na summitu u Varšavi BiH dobila “zeleno svjetlo” za aktiviranje MAP-a.

Trgovina s EU

No, sad je najvažnije fokusirati se na 15. veljače, predaju vjerodostojnog zahtjeva. Oko koordinacijskog mehanizma nema mnogo dvojbi. Jedan ili dva detalja razlog su zbog kojeg jedan broj političara u BiH ne želi priznati da imamo usuglašen mehanizam i zbog toga je to pitanje nepotrebno i dalje otvoreno.

Oko tradicionalne trgovine, odnosno prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima još manje dvojbi. Čini se kako pojedini dužnosnici svjesno obmanjuju javnost pričom o “pregovorima s EU”. Iskustva drugih zemalja iz procesa integracije u EU govore kako tu zapravo nema nikakvih pregovora, već da je u pitanju ispunjavanje uvjeta koje EU postavlja zemljama koje žele ući u njezino članstvo.

Drugim riječima, BiH je dužna prihvatiti pravila tradicionalne trgovine s EU bez obzira na to koliko u ovom trenutku to bilo nepovoljno za određene gospodarske grane. Ovo je situacija u kojoj BiH jednostavno nije u poziciji postavljati uvjete. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije