izvješće EBRD-a

Ekonomski rast BiH ove i iduće godine najmanji u regiji

ekonomija
29.06.2021.
u 18:11

"Očekivani oporavak izvoza i nastavak potrošnje potaknut će ekonomski rast BiH 2021. godine", stoji u najnovijem izvješću

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine ove godine porasti za 3,5 posto, prije nego što rast uspori na tri posto 2022. godine.

"Očekivani oporavak izvoza i nastavak potrošnje potaknut će ekonomski rast BiH 2021. godine", stoji u najnovijem izdanju izvješća EBRD-a o Regionalnim ekonomskih izgledima.

U izdanju izvješća iz rujna 2020. godine EBRD je prognozirao da će se bh. ekonomija ove godine proširiti za tri posto.

"Rizici za rast BDP-a BiH 2021. godine uključuju sporiji oporavak na glavnim izvoznim tržištima eurozone, mogući produženi utjecaj pandemije na turizam, kao i nedostatak poticaja za poduzimanje strukturnih reformi i povećanje povjerenja investitora", priopćeno je iz EBRD-a, piše Klix.ba. 

BDP Bosne i Hercegovine smanjio se za 4,3 posto na godišnjoj razini u 2020. godini.

Za regiju zapadnog Balkana, EBRD očekuje ekonomski rast od 5,1 posto u 2021. i 3,8 posto u 2022. godini. EBRD je prognozirao da će rast BDP-a Crne Gore u 2021. godini iznositi 8,5 posto, Hrvatske i Srbije po 6, Slovenije za 5, Albanije 4,5, te Sjeverne Makedonije i Kosova po 4 posto.

Projicirani rast BDP-a BiH od 3,5 posto tako je najmanji u regiji. BiH će najmanji rast u regiji imati i iduće godine.

Također, našoj zemlji trebat će mnogo više vremena da se oporavi od posljedica pandemije, te da krene zadovoljavajućim putem napretka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?