posjet turskoj

Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: BiH predstavlja pravi mozaik Balkana

02.05.2019.
u 18:13

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast, piše Klix.ba. 

"Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za što Turska pruža veliku podršku", izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Europi, a ne samo na Balkanu.

"Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo konstruktivne konzultacije i razmotrili korake za unapređenje već izvanrednih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske suradnje što će doprinijeti unutarnjoj političkoj situaciji i napretku društva", dodao je.

Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

"Autoput Sarajevo - Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo poticati privatne tvrtke da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa", izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je s članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne suradnje na Balkanu. 

"Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istaknuli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije."

Za kraj je kazao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?