Mirsad Kandić

Evo kako je u BiH otkriven i uhićen jedan od najtraženijih suradnika ISIL-a

N1
02.11.2017.
u 20:34

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, potvrdio je za N1 da se i dalje vodi istraga o tome je li Mirsad Kandić, koji je u utorak isporučen SAD-u, imao pomagače tijekom boravka u Sarajevu.

U međuvremenu se otkrivaju novi detalji uske suradnje američkih i bh. službi na lociranju i uhićenju jedog od najtraženijih suradnika ISIL-a koji je saslušan u New Yorku.

Mirsada Kandića najvjerojatnije su locirale američke službe, i to u trenutku kada je Kandić aktivirao jedan od 100 svojih twitter profila. Tada se Mirsad Kandić nalazio u BiH, a američke agencije su o tome obavijestile bh. kolege. Stručnjak za terorizam, Vlado Azinović, kaže da su policijske agencije BiH pokazale profesionalnost, jer je cijela akcija lociranja i uhićenja bila u potpunoj tajnosti.

"Da je aktivirao jedan od svojih starih profila, i čini se da je tako oživjela točka na radaru onih koji su ga pratili", rekao je Vlado Azinović.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, jučer je potvrdio da je Kandić lociran u jednom stanu u sarajevskom naselju Grbavica 4. srpnja. Također je Mektić potvrdio da je u tijeku istraga o tome je li Mirsad Kandić imao pomagače dok je boravio u Sarajevu.

Nadležni kažu da se Mirsad Kandić, ili Edin Radončić, kako se predstavljao u BiH, na sarajevskoj adresi samo skrivao od američkih vlasti koje su ga tražile, te da nije bio prijetnja po sigurnost, u smilu širenja propagande ili regrutiranja za tz. Islamsku Državu. Mirsad Kandić, koji je okarakteriziran kao šef Obavještajne službe ISIL-a, bio je aktivan u SAD-u, gdje je, sumnja se, vrbovao tisuće ljudi za odlazak na sirijsko ratište ili za izvršavanje terorističkih aktivnosti na Zapadu.

Za sada ne postoje dokazi da je imao mrežu pomagača u BiH.

"Prema onome što je do sada poznato, očito je da on nije ovdje stupio u kontakt s bilo kime iz eventualne terorističke mreže. Mislim da ovdje nije imao pomagače, i mislim da je imao jednu osobu s kojom je bio privatno blizak", kazao je Azinović.

O detaljima Kandićevog boravka u BiH još se službeno ne oglašavaju ni SIPA, niti državno Tužiteljstvo.

U međuvremenu, Mirsad Kandić, nakon što je u utorak isporučen vlastima SAD-a, bio je na izjašnjenju o krivnji pred sudom u New Yorku - gdje je odbacio odgovornost.

Tužitelji su kazali kako je Kandić, koji je imao državljanstvo SAD-a, putovao je u Tursku u prosincu 2013, a potom se pridružio militantima tzv. Islamske države, gdje je pomagao u regrutiranju drugih putem interneta.

Jedan od njegovih regruta bio je Jake Bilardi, australski tinejdžer poznat pod nazivom "Jihadi Jake", koji je u ožujku 2015. izvršio samoubilački napad u Iraku. Sigurnosne vlasti u BiH tvrde da uhićenje Kandića nije dokaz o tome da je BiH poprište ISIL-a, nego da to pokazuje nultu toleranciju za one koji su zastranili u radikalizam.

Stručnjaci kažu da je u ovom trenutku vjerojatnije da netko iscenira teroristički napad, nego da ga počini radikalizirana osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije