Istraživanje

Evo kako vas uredski posao ubija iz dana u dan

stav
22.01.2016.
u 07:00

Svakodnevno sjedenje pred računalom, stres s kojim se svakodnevno borimo i nezdrava hrana koju konzumiramo tijekom radnog dana – dovodi do povećanja rizika od kroničnih bolesti.
Jedno istraživanje koje je provela asocijacija američkih kardiologa čak je pokazalo da stalno sjedenje ima slične posljedice na kardiovaskularni sustav kao i pušenje. Drugo istraživanje, koje je proveo lanac britanskih trgovina, pokazalo je da se u prvoj godini posla, 64 posto Britanaca udeblja barem 5 kilograma, a za debljanje najčešće krive svoje poslovne kolege.

Bez jela za radnim stolom

Spomenuto debljanje na radnom mjestu može rezultirati pretilošću, a ono vodi srčanim problemima, dijabetesu, visokom krvnom tlaku, artritisu, a može utjecati i na plodnost. Do debljanja dolazi zbog stresnog posla i umora, zbog čega mnogi posežu za hranom koja nije niti zdrava niti nas zasiti kako treba.
Osim toga, sjedenje za stolom dovodi do usporenog metabolizma, dok nam se apetit povećava. Također, pokušajte se barem na 15 minuta odmaknuti od ekrana računala, sjednite na neko mirno mjesto i fokusirajte se na to što jedete!

Računalni “stav”

Kada se jako foksuiramo na posao, mijenjamo stav sjedenja, a on uključuje spuštena ramena, iskrivljenu kralježnicu i oči koje prenaprežemo zbog fokusacije. Ovakav računalni “stav” može rezultirati bolovima u rukama, prstima ruke, leđima i vratu, kao dovesti i do istegnutih mišića i ligamenata te kronične boli u leđima.
Pri sjedenju svakako razmišljajte o stavu, odnosno pravilnom držanju – a postoji nekoliko načina na koji to možete postići. Jedan od prijedloga je da boju koju svakodnevno vidite ili predmet koji svakodnevno koristite učinite posjetnikom da se morate ispraviti. To može biti kalendar ili sat na zidu ili možda plava boja zida u uredu.

Prošetajte!

Da je sjedilački način života negativan za naše zdravlje, otkriveno je još tijekom 1950-ih, kada je britansko istraživanje pokazalo da kod njihovih vozača busova postoji dvostruko veći rizik od srčanog udara.
U novije je vrijeme istraživanje provedeno na Sveučilištu Leicester koje je uključivalo oko 800 tisuća ljudi te je pokazalo da, osim većeg rizika od srčanog udara, također sjedenje povećava rizik od dijabetesa i krvožilnih problema. Također, osobe čiji poslovi uključuju cjelodnevno sjedenje imaju povećan rizik od preuranjene smrti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije