Sve više problema u odnosu SDA i SBB-a

Federacija BiH bi na proljeće mogla dobiti manjinsku vladu

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić potpisali su danas Koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u Bos
19.01.2017.
u 07:00

Odnosi između SDA i HDZ-a nisu idealni, ali izvjesno je kako ove dvije stranke zbog međusobnih odnosa neće dovesti u pitanje opstanak vlasti u Federaciji do kraja ovog mandata. Brojni su prijepori i razlike u stavovima zbog kojih se reforme provode sporije od očekivanog.

Međusobne optužbe

Ipak, ono gdje bi vladajuća koalicija u sadašnjem sastavu mogla “pući” je odnos SDA i drugog koalicijskoga partnera - SBB-a. Već mjesecima, faktički od lokalnih izbora, traju verbalna i medijska prepucavanja između dviju stranaka, a skoro da nema dana da se ne održi dinamika “rata priopćenjima”, kako se taj odnos SDA i SBB-a naziva u medijima.

Najviše međusobnih optužbi ove dvije stranke razmijenile su oko toga tko je odgovoran za zastoj u infrastrukturnim projektima, a posebno cestogradnji. Lider SBB-a Fahrudin Radončić otvoreno je najavio mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije ako se na proljeće ne pokrenu veliki investicijski i infrastrukturni projekti.

Praktično bi to značilo da SBB povuče svoje kadrove iz Vlade Federacije i drugih institucija vlasti na entitetskoj razini, ali da ne uskraćuje potporu istoj toj Vladi u Parlamentu Federacije BiH. Prazne bi ostale pozicije dopremijera i ministra rada i socijalne skrbi Veska Drljače, ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića i ministra trgovine Zlatka Vujanovića.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?