U iščekivanju rebalansa podaci pokazuju da je proračun FBiH stabilan

Federacija je “u plusu” i moći će pokriti i dodatne socijalne obveze

Vlada fbih
28.08.2023.
u 21:05

Struktura prihoda također je, čini se, u granicama očekivanja i projekcija. Od poreza je prihodovano 2,418 mlrd. KM, što je 50 posto planiranog, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više je za 16 posto

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine je stabilan, a službeni podaci za prvu polovinu ove godine pokazuju da je, unatoč rastu i prihoda i rashoda, Federacija “u plusu”, piše Večernji list BiH.

Izvješće o izvršenju federalnog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine pokazuje da su ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje proračuna FBiH iznosili 2,795 mlrd. KM, što je 42 posto planiranog za 2023. godinu i veći su za osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Mjesečni transferi

Struktura prihoda također je, čini se, u granicama očekivanja i projekcija. Od poreza je prihodovano 2,418 mlrd. KM, što je 50 posto planiranog, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više je za 16 posto. Neporezni prihodi iznosili su 145,57 milijuna KM, primljeni tekući transferi 81,49 milijuna, a prihodi po osnovi financiranja proračuna 149,77 milijuna maraka. Prihodi od neizravnih poreza u prvih pola godine bili su 983,20 milijuna KM, što je 47 posto sredstava planiranih za 2023. godinu i više je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Prihodi su, dakle, rasli, a u odnosu na planove, kreću se oko 50 posto ostvarenja, što znači da izvršenje usvojenog proračuna do kraja godine ne bi trebalo doći u pitanje.

Slično je i s rashodima koji su postotno rasli ipak nešto više nego prihodi u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupno obračunati rashodi i izdaci od početka siječnja do kraja lipnja ove godine iznosili su 2,739 mlrd. maraka. Na tekuće transfere i druge tekuće rashode odnosi se 2,025 mlrd. KM, što je za 14 posto više u odnosu na izvršenje federalnog proračuna u istom razdoblju prethodne godine.

Najveća izdvajanja po osnovi tekućih transfera i drugih tekućih rashoda u prvoj polovini 2023. godine su redoviti mjesečni transferi, među kojima su isplata mirovina (1,543 mlrd. KM), doprinosi za zdravstveno osiguranje (17,96 milijuna KM), naknade za fizičku onesposobljenost (1,43 milijuna KM) te za civilne žrtve rata (12,27 milijuna KM). Transfer za vojne invalidnine u prvih pola godine iznosio je 143,97 milijuna KM, a slijede transferi za provedbu Zakona o podršci obiteljima s djecom (46,07 milijuna KM), kao i Zakona o roditeljima njegovateljima (6,10 milijuna KM) te pomoć u liječenju branitelja (milijun maraka). Tu su i transferi za provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja (novčana egzistencijalna naknada - 29,52 milijuna KM), potom Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja (8,97 milijuna KM) te za civilne invalidnine (95,65 milijuna KM).

Transferi za zdravstvo iznosili su 40 milijuna KM, a najznačajniji su Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (16,9 milijuna KM), za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH (16,95 milijuna KM) te biomedicinski potpomognutu oplodnju (pet milijuna KM). Subvencije javnim poduzećima iznosile su ukupno 21,38 milijuna KM, od čega se najveći iznosi odnose na transfere JP Željeznice Federacije BiH (redoviti transfer od 10,33 milijuna KM te za izmirenje obveza tri milijuna KM). Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima u razdoblju siječanj-lipanj 2023. godine realizirane su u iznosu od 27,54 milijuna KM, a najviše se odnose na subvencioniranje poljoprivrede (26,38 milijuna KM). Kapitalni izdaci u prvoj polovini ove godine realizirani su u iznosu od 23,95 milijuna KM.

Rast prihoda

Zahvaljujući rastu prihoda od neizravnih poreza i trošarina, Federaciju BiH očekuje rebalans proračuna koji je trebao biti usvojen još pred kraj srpnja, odnosno prije ljetne stanke u parlamentarnom radu, ali je Vlada povukla prijedlog iz procedure. Čeka se da Vlada dostavi u parlamentarnu proceduru novi prijedlog, ali ako ne bude većih odstupanja od prvog prijedloga, ovogodišnji entitetski proračun trebao bi se uvećati za oko tri posto, odnosno za nešto više od 211 milijuna maraka. Ta sredstva će u najvećem dijelu biti usmjerena na pokrivanje socijalnih obveza koje Federacija ima prema određenim kategorijama. Konačan prijedlog rebalansa proračuna FBiH trebao bi biti poznat početkom rujna. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?