Što donosi projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora

Federacija se zadužuje 55,3 milijuna eura za zdravstvo, cilj je jačanje kvalitete usluga

zdravstveni radnici
30.09.2023.
u 15:00

Ako odluku o zaduženju prihvati i Dom naroda, koji zasjeda 5. listopada i na čijem se dnevnom redu također nalazi, sredstva će se, navedeno je u odluci, koristiti u dva stupa

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prihvaćen je prijedlog odluke o zaduženju po sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora u ovom entitetu, piše Večernji list BiH.

Skupi lijekovi

Prema ovoj odluci, Federacija BiH zadužuje se za 55,3 milijuna eura, što je 60 posto ukupnog zaduženja BiH, radi provedbe nužnih reformi kojima je cilj izgraditi financijski održiv zdravstveni sustav te unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga. Rok otplate kredita je 18 godina, uz petogodišnji poček. Ako odluku o zaduženju prihvati i Dom naroda, koji zasjeda 5. listopada i na čijem se dnevnom redu također nalazi, sredstva će se, navedeno je u odluci, koristiti u dva stupa. Prvi je unaprjeđenje financijske održivosti uz saniranje neizmirenih obveza zdravstvenih ustanova, kliničkih centara, županijskih i općih bolnica te zaustavljanje stvaranja novih dugovanja. Proces utroška sredstava nadzirat će Federalno ministarstvo zdravstva, uz tromjesečna izvješća o utrošku sredstava, koja će odobravati stručno povjerenstvo koje će se formirati na razini entiteta. Drugi stup u kojemu će se koristiti kreditna sredstva odnosi se na unaprjeđenje zdravstvenih usluga, stoji u odluci o prihvaćanju sporazuma o zaduženju koju, da bi postala operativna, treba odobriti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Prilikom usvajanja odluke u Zastupničkom domu, očekivano, najglasniji su bili zastupnici oporbenih stranaka, prije svih SDA, čija je zastupnica Melika Mahmutbegović krajnje populistički, uz iznesene zamjerke na nedovoljnu transparentnost trošenja sredstava, predložila da dio novca bude upotrijebljen za nabavu lijekova teško oboljelim pacijentima u Federaciji BiH. Problem koji je kulminirao posljednjih mjeseci, a odnosi se na nepoštivanje zakonske obveze Vlade Federacije BiH o financiranju Fonda solidarnosti, postoji gotovo od osnivanja ovog Fonda, dakle 20-ak godina. Zbog dugovanja Fond ne može financirati nabavu skupih lijekova za onkološke, reumatske te druge pacijente kojima su za liječenje potrebni skupi lijekovi i terapije. Radi pronalaska rješenja, najprije kratkoročnog, koje podrazumijeva saniranje duga prema Fondu solidarnosti, a potom i dugoročnog kroz redovita izdvajanja u proračunu Federacije BiH, ovih su dana u Mostaru razgovarali čelni ljudi izvršne i zakonodavne vlasti.

Interventna sredstva

Na sastanku na kojemu su bili Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, kao i predstavnici Ureda predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, dogovoreno je da se traži način za osiguranje interventnih sredstva potrebnih za nabavu lijekova onkološkim, reumatskim te drugim pacijentima čije zdravlje i životi ovise o nabavi skupih lijekova. Dogovoreno je i da će se trajno rješenje financiranja Fonda solidarnosti pokušati pronaći do iduće proračunske godine. Rješenja za kojima se traga čeka, prema posljednjim podacima, više od 1700 pacijenata, korisnika Fonda solidarnosti. Dovoditi kreditno zaduženje za financijsku stabilnost zdravstvenih ustanova i unaprjeđenje usluga s dugogodišnjom praksom izbjegavanja izmirivanja obveza prema Fondu solidarnosti samo je još jedan oblik populizma po kojem je oporba u Federaciji BiH postala prepoznatljiva. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?