lagani ljetni desert

Fina i sočna torta od jagoda koja je lako napraviti

torta od jagoda
Dreamstime
26.06.2023.
u 08:15

Zrele i mirisne slatke jagode odličan su izbor voća za lagane ljetne deserte među kojima se ističe torta od jagoda, a za najbolje razultate i miris birajte tamnije voće sitnijih bobica

Posebnost ove torte leži u činjenici da ju je lako napraviti, a ne zahtijeva posebne slojeve, preljeve ni nadjeve da bi osvajala okusom.

Odlična je kao samostalan međuobrok ili pak desert nakon objeda, a najvažniji dio pripreme leži u činjenici da vam trebaju isključivo svježe jagode, nipošto zamrznute jer će razmočiti tijesto koje će u tom slučaju biti previše gnjecavo, piše 24sata.hr

Sastojci:


Ulje za kuhanje u spreju

2 šalice (250 g) višenamjenskog brašna
2 žličice praška za pecivo
½ žličica soli
½ šalice punomasnog mlijeka, na sobnoj temperaturi
¼ šalice kiselog vrhnja, sobne temperature
¾ šalice (150 g) granuliranog šećera
½ šalice neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
2 velika jaja, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
½ žličice ekstrakta badema
300 gr svježih jagoda, prepolovljenih
2 žlice džema od jagoda
Šlag za posluživanje po želji

 


Priprema:

 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 22 centimetra obilno namastite neljepljivim sprejom za kuhanje ulja. Umiješajte 2 šalice višenamjenskog brašna, prašak za pecivo i sol u srednjoj zdjeli. Stavite na stranu. Umutite mlijeko i vrhnje u maloj posudi dok smjesa ne postane glatka i također stavite na stranu, piše Epicurious.

U posebnoj posudi izmiksajte šećer i maslac na sobnoj temperaturi pri visokoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Lopaticom ostružite stijenke zdjele. Smanjite brzinu miksera na srednju i dodajte 2 velika jaja, jedno po jedno, dopuštajući svakom jajetu da se u potpunosti sjedini i stružući posudu nakon svakog dodavanja, otprilike 1 minutu svako. Pomiješajte ekstrakt vanilije i badema. Smanjite brzinu miksera na nisku i dodajte polovicu rezervirane smjese brašna te miješajte dok se ne sjedini. Ostružite stijenke zdjele, dodajte mliječnu smjesu i miješajte dok se ne sjedini. Ostružite stijenke zdjele i dodajte preostalu mješavinu brašna. Miksajte dok ne postane glatko.

Tijesto prelijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu lopaticom. Po vrhu rasporedite jagode prerezanom stranom prema dolje u kružnom uzorku. Stavite posudu na lim za pečenje i ubacite u pećnicu. Pecite dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe uglavnom čista s nekoliko vlažnih mrvica koje su se zalijepile za nju, 50-60 minuta. Vrh kolača će i dalje biti prilično blijed. Premjestite posudu na rešetku da se ohladi oko 10 minuta.

U međuvremenu stavite u mikrovalnu 2 žlice džema od jagoda oko 30 sekundi. Promiješajte džem, a zatim ga kistom namažite na vrh kolača. Prođite nožem uz rub kolača i odvojite ga od kalupa, a potom izvadite kolač iz kalupa i prebacite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Poslužite uz dodatak šlaga.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije